-
Ας αρχίσουμε από το τι είναι αυτό το high frequency trade.Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω με το τρόπο που προσπαθεί ο Techie (ταληράκια δλδ χαχαχα , θεός!!) αλλά στο πολύ χονδρικό του γιατί δεν είμαι και σπεσιαλίστας του finance :
Ας υποθέσουμε ότι είμαστε η επενδυτική Τράπεζα "ΑέραΠατέρα" και στο χαρτοφυλάκιό μας έχουμε 300 επί συνόλου 1000 μετοχών της πετρελαϊκής "ΘαΤαΒάψωΜαύρα".
Ας υποθέσουμε επίσης ότι οι 501 μετοχές ανήκουν στον Πρόεδρα και CEOθεόςνατονκάνει αξιότιμο κύριο Τακάνωόλαμετάτιςδυο και ο οποίος δεν πουλάει τις μετοχές του φοβούμενος μη χάσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.
Μένουν δλδ οι 300 της επενδυτικής και άλλες 199 οι οποίες διαπραγματεύονται σε χρηματιστήριο της χώρας ΠουλάωΑέραΚοπανιστό.Το σύνολο 499 και ιστορική διακύμανση τεμαχίου από 6-10$.Τρέχουσα τιμή 10$.
Η επενδυτική έχει αποφασίσει από το πρωί ότι η τρέχουσα τιμή της είναι αρκετά υψηλή (αφού τις είχε αγοράσει 9,50$) και θέλει να πουλήσει τις 100 για να ρευστοποιήσει μέρος των κερδών της.
Εγώ και άλλοι 100 λαλάκες βλέπουμε άρθρο στον FT o oποίος μας ενημερώνει ότι η "ΘαΤαΒάψωΜαύρα" πάει *αμιώντας και του χρόνου θα σκίσει (σκίστεεε φωνάζει ο Γούλφ από το εντιτόριαλ) και αποφασίζουμε στις (δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ώρες και τις τιμές τώρα) 12:01' να δώσουμε εντολή αγοράς στον χρηματιστή μας για αγορά 1 μετοχής ο κάθε ένας στη τιμή μεταξύ 9,80-10,20$.Κανονικά εάν εμφανιζόντουσαν αυτές οι 100 εντολές αγοράς η τιμή της μετοχής θα έπρεπε να αυξηθεί (λόγω ζήτησης) ας πούμε 10,05$ και να αγοράζαμε σε αυτή τη τιμή.
Η επενδυτική όμως έχει πληρώσει έναν ειδικό φόρο στο χρηματιστήριο ο οποίος της δίνει πρόσβαση να γνωρίζει μερικά δευτερόλεπτα πιο πριν από όλο τον υπόλοιπο κόσμο τι εντολές προσφοράς και τι εντολές ζήτησης έχουν κατατεθεί από το επενδυτικό κοινό.
Γνωρίζοντας λοιπόν πριν εμφανιστούν ότι κατατέθηκαν 100 εντολές αγοράς από τους λαλάκες προσθέτει και η ίδια άλλες 100 εντολές αγοράς , στις 12:02' με αποτέλεσμα η ζήτηση της μετοχής να διπλασιαστεί (όταν εμφανιστούν οι εντολές στις 12:03') άρα να αυξηθεί και η ίδια η τιμή της μετοχής στο ταμπλό.Έτσι από 10,05$ που κανονικά θα αγοράζαμε η τιμή στο ταμπλό ανεβαίνει στα 10,15$.
Η επενδυτική λοιπόν αποσύρει τις εντολές αγοράς 100 τεμαχίων στις 12:04' και πουλάει τις 100 που ήδη κατέχει και είχε αποφασίσει από το πρωί να πουλήσει στις 12:05' όχι στη τιμή των 10,05$ αλλά στην στρεβλωμένη από την ίδια την επενδυτική τιμή των 10,15$
Χα!
Αυτό λοιπόν το έξτρα 0,10$ εάν το προσθέσετε και πολλαπλασιάσετε σε πραγματικά μεγέθη τιμών και ποσοτήτων τεμαχίων σε ένα πραγματικό χρηματιστήριο ίσως και να βγάλει αποτέλεσμα μερικών ποταπών εκκατομυρίων $...
Με την ίδια τακτική μπορούν επίσης ορισμένες επενδυτικές νομότυπα (!!) να γνωρίζουν από πριν τη ζήτηση και τη προσφορά στην δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων και στην αγορά υποπροιόντων τύπου short selling ή naked short κλτ κτλ.
Αυτά όλα γίνονται σε νανοδευτερόλεπτα με αυτοματοποιημένα αλγοριθμικά προγράμματα που συνήθως δεν χρειάζεται καν να επέμβει ανθρώπινο χέρι.
Γι ' αυτό αν πας να ρωτήσεις τι ενοίκιο έχει ένα διαμερισματάκι 50τ.μ δίπλα από το χρηματιστήριο του Λονδίνου ή της Ν.Υ θα σου πουν 80 δισεκατομμύρια ευρώ το δευτερόλεπτο (λολ). Οι ιντερνετικές ταχύτητες κοντά στα χρηματιστήρια είναι μακράν πιο γρήγορες από τις ιντερνετικές συνδέσεις 10χμ. μακρυά του και οι επενδυτικές εταιρίες μπορεί να κερδίσουν εκατομμύρια από αυτήν την ιντερνετική υποδομή...
Αφιερωμένο στο φίλο και δάσκαλο Αρχαίο.
-
Ο 4ος τριαντακονταετής πόλεμος των μοντέρνων χρόνων (χειμερινό εξάμηνο 2025)
-
Θα έπρεπε κανονικά να κάνω υπομονή και να περιμένω το τέλος φλεβάρη για να
γράψω την επόμενη συνέχεια του 30ετή, ακριβώς διότι μέχρι τότε τα πράγματα
θα εί...
Πριν από 3 εβδομάδες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου