29/7/10

Who the fuck ?

-
H καταπίεση, η καταδυνάστευση, η φορολογική καταλήστευση κλπ κλπ σπανίως οδηγούν τους λαούς σε εξεγέρσεις. Οι λαοί στην Αίγυπτο, την Μεσοποταμία, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Οθωμανία, πέρασαν τα πάνδεινα. Αλλά δεν είχαμε επαναστατικές διαδικασίες και μετασχηματισμούς. Τυφλές σποραδικές εξεγέρσεις μόνο.

Σπανίως λοιπόν και σποραδικά έχουμε τυφλές λαϊκές εξεγέρσεις. Χωρίς στόχο, σχέδιο και προορισμό. Που πνίγονται στο αίμα ή χειραγωγούνται επιδέξια για αλλότρια συμφέροντα. Και η ζωή συνεχίζεται σαν να μην άλλαξε τίποτε.

Η απελπισία των λαών μπορεί σποραδικά να εκραγεί σαν τυφλή εξέγερση που θα παρασύρει ζωές και περιουσίες στο διάβα της αλλά δεν θα αποδώσει τίποτε μόνιμο ή θετικό χωρίς γνώση και πολιτική οργάνωση. Σήμερα λείπει εντελώς αυτό. Ο δυτικός άνθρωπος δεν έχει ακόμη απομυθοποιήσει την κύρια αιτία των προβλημάτων του, τον κοινοβουλευτισμό.

Οι λαοί αφήνονται στην αμάθεια, την παντοειδή ιδεοληψία, την αμορφωσιά και την άγνοια που εντέλει οδηγεί στην απάθεια, στην μοιρολατρία ή στον μεσσιανισμό. Στην Μεσόγειο και την Μεσοποταμία, εξαιτίας της καταπίεσης αιώνων δημιουργήθηκαν οι μεσσιανικές ιδέες περί λύτρωσης από τα βάσανα με την παρέμβαση μιας ανώτερης δύναμης. Οτι καλύτερο για το σύστημα.

Για να έχουμε εξέγερση με στόχους
-πρέπει να έχουμε μια στοιχειώδη λαϊκή αφύπνιση και επιμόρφωση, γνώση δηλαδή και κυρίως ιστορική
-πρέπει να ηγηθεί κάποια δύναμη ή έστω μια δυναμική ομάδα να μπει στην πρωτοπορία (Σπάρτακος και δούλοι) και να προσπαθήσει να εφαρμοσει το σχέδιο.

Σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Εξέγερση για την εξέγερση τι νόημα έχει;
Τι στόχους θα είχε μια λαϊκή εξέγερση σήμερα στην πατρίδα μας και τι αιτήματα θα έβαζε;
-Κάθαρση; Ποιοι θα την κάνουν την κάθαρση; Αυτοί που την κάνουν τώρα; Οι βουλευτές και οι επιτροπές τους;
-Νομοθετικές αλλαγές; Ποιοι θα τις αποφασίσουν; Τα δύο μεγάλα κόμματα που ψήφισαν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών;
-Εντιμους πολιτικούς; Μα η εξουσία διαφθείρει ούτως ή άλλως. Η πολύχρονη εξουσία διαφθείρει περισσότερο. Οι 4-ετείς θητείες και οι επαναλήψεις στα αξιώματα πότε αμφισβητήθηκαν; Η οικογενειοκρατία;
-Δημοκρατικές αλλαγές; Μα ο λαός νομίζει ότι έχει δημοκρατία.

Εν ολίγοις το επίπεδο του λαού κρατείται στο επίπεδο που είναι,
-για να συντηρείται η αιώνια εκμετάλλευση
-να μην κινδυνεύει το σύστημα από επαναστατικά αιτήματα

Οι πολιτικές κεφαλές τα ξέρουν πολύ καλά όλα αυτά. Και δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Είναι εξάλλου και προσεκτικοί. Παίρνουν τα μέτρα λίγα λίγα, τεστάροντας ενδεχομένως τις αντοχές. Ακόμη κιαν συμβεί εξέγερση, ακόμη κιαν είναι αιματηρή, έχουν το άλλοθι ότι “ο λαός τους εμπιστεύθηκε την νομιμότητα και την τάξη”, και θα επιχειρήσουν να την καταπνίξουν. Αλλωστε μια τέτοια εξέγερση δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να θέσει αιτήματα αλλαγής ριζικά, του εκδημοκρατισμού του πολιτεύματος για παράδειγμα. Λείπει η γνώση η ιστορική και η παιδεία για αυτο.

Μπορεί κάποια πολιτικά πρόσωπα να “πληρώσουν” για ότι έκαναν και να εξαφανιστούν, αλλά το πολιτικό σύστημα ξέρει εκ των προτέρων ότι θα διασωθεί. Κιαν κινδυνέψει πράγματι, θα παίξει τα ρέστα του.

Θραξ Αναρμόδιος

19/7/10

Site ε ? Θα μας φάνε λάχανο δλδ ! Είστε σίγουρος mr. ?

-
Τρομοκρατία και “τρομοκρατία”, καταπιεστική, “απελευθερωτική” ή οποιουδήποτε άλλου προσχήματος, είναι το ίδιο πράγμα. Όχι απλώς συγκοινωνούντα δοχεία: Η ίδια η δίψα για ανεξέλεγκτη εξουσία σε μιά εδαφική ενότητα παράγει τρομοκρατία: Βλέπε τη γένεση του όρου, με τον εκφυλισμό της Γαλλικής Επανάστασης στην ανεξέλεγκτη τρομοκρατική εξουσία των αστών Ιακωβίνων (Ροβεσπιέρου – Μαρά – Δαντόν κτλ), που κατέληξε φυσικά στην αλληλοεξόντωσή τους.
Στην ουσία, όλες οι “Σέχτες” του κόσμου,(και μαζί τους Λέσχες Ιακωβίνων, Κόμματα Μπολσεβίκων ή Χρυσαυγές), με αριστερή ή δεξιά προβιά, είναι το ίδιο πράγμα: Ολοκληρωτισμός. Και η πεμπτουσία του κάθε ολοκληρωτισμού είναι το μίσος εναντίον της ζωής, η θανατολαγνεία. Κατά βάθος δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της πολιτικής κριτικής, αλλά της ψυχανάλυσης.

sic transit gloria mundi
-

12/7/10

Η απάτη της δεκαετίας σε ταληράκια.

-
Από τον Techiechan

(του Charles Hugh Smith, κατακρεουργένα εμπλουτισμένο από την αφεντομουτσουνάρα μου).

  1. Δώσε μερικά τρις δολάρια σε ενυπόθηκα δάνεια που δεν έχουν καμία ελπίδα να αποπληρωθούν στο ορατό μέλλον. Μην σε απασχολεί εάν αυτοί που τα παίρνουν δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, ή θα καταποντιστούν στην πρώτη κρίση, διότι εσύ θα τα πακετάρεις όλα μαζί σε δεκάδες δομημένα ομόλογα ενυπόθηκων υποχρεώσεων, δημιουργώντας μια απεριόριστη ζήτηση για δάνεια που είναι αδιάφορο εάν θα αποπληρωθούν. Το ζήσαμε όλοι όλα αυτά τα χρόνια που μας παρακαλούσαν να μας δώσουν 400.000 ευρώ για να αγοράσουμε σπίτι με μισθούς των 1000-1500ευρώ.

  2. Βάλε μια εταιρία αξιολόγισης να αξιολογίσει αυτά τα δομημένα ομόλογα ως απολύτως ασφαλή και χρησιμοποιώντας την καλή βαθμολογία τους, πούλα τα σε επενδυτές ανά τον κόσμο που ψάχνουν “ασφάλεια και αποδόσεις” λες και αυτά τα δύο είναι δυνατόν ποτέ να συνυπάρξουν. Όσο πιο μακρινοί και άσχετοι είναι οι επενδυτές τόσο το καλύτερο. Είτε πρόκειται για golden boys τραπεζών στην επαρχιακή γερμανία, είτε για ασφαλιστικά ταμεία στην ελλάδα όπου το ντήλ το έκανε ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών, είτε για αποθεματικά δήμων της Νορβηγίας, σημασία έχει τα δομημένα ομόλογα να φύγουν από τα χέρια σου.

  3. Καθώς πουλάς αυτά τα καταδικασμένα να αποτύχουν δομημένα ομόλογα, παίρνεις ταυτόχρονα θέσεις εναντίον τους (short-selling). Άλλωστε εσύ, περισσότερο από κάθε άλλον, γνωρίζεις πως αυτά τα δομημένα ομόλογα δεν θα αντέξουν στο πρώτο φύσημα.

  4. Μόχλευσε τη θέση σου, έτσι ώστε για κάθε 1 δολάριο κεφαλαίου που διαθέτεις, να έχεις 100 δολάρια σε στοιχήματα.

  5. Κρύψε αυτές τις μοχλευμένες θέσεις εναντίον των δομημένων που ο ίδιος πουλάς, πίσω από offshore εταιρίες ή αλλες λογιστικές πρακτικές που δεν εμφανίζονται στα επίσημα βιβλία σου.

  6. Όταν φτάσει η ώρα η καλή και καταρρεύσουν τα δομημένα ομόλογα που πουλούσες, το κράτος θα σου μεταφέρει άμεσα δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μην καταρρεύσεις κι εσύ, είτε μέσω πακέτων στήριξης, είτε μέσω κρατικών εγγυήσεων. Ταυτόχρονα θα σου προσφέρει εμμέσως ακόμα περισσότερα, πληρώνοντας τα ιδιωτικά (over-the-counter) στοιχήματα που έβαλες με την AIG (120δις σε CDS έδωσε το κράτος μέσω της AIG μετά την κατάρρευση της Lehman, CDS που δεν ήταν σε καμία περίπτωση υποχρεωμένο να πληρώσει καθώς αποτελούσαν διμερή ιδιωτικά συμφωνητικά. Παρόλαυτα και ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Paulson και ο νυν Geithner συμφώνησαν σε αυτές τις πληρωμές, χωρίς μάλιστα να αποκαλύψουν σε ποιον πήγαν όλα αυτά τα κρατικά χρήματα). Ταυτόχρονα μέσω των κεντρικών τραπεζών, επιτρέπεις σε αυτές τις ελίτ να δανειστούν αρκετά ακόμα δις με μηδενικό επιτόκιο.

  7. Παίρνεις όλα αυτά τα κρατικά χρήματα που έβγαλες από το σημείο 6, αγοράζεις κρατικά ομόλογα μικρής διάρκειας και παίρνεις ένα άκοπο επιτόκιο 3-4% δανείζοντας το ίδιο το κράτος που σου πρόσφερε τα χρήματα.

  8. Τώρα οι πολίτες που κατέγραψαν ήδη αρκετά τρις απώλειες από τις μετοχές ως επενδυτές (σε USD 12 τρις υπολογίζονται μόνο οι απώλειες των baby boomers που υπολόγιζαν να βγούν στη σύνταξη την επόμενη δεκαετία), από τις κρατικές εγγυήσεις και τα πακέτα στήριξης που δόθηκαν στις τράπεζες, πληρώνουν μέσω των φόρων το άκοπο επιτόκιο που εσύ απολαμβάνεις μέσω των ομολόγων.

  9. Συνεχίζεις να αγοράζεις ομόλογα, καθώς το κράτος τα εκδίδει συνεχώς καινούργιο χρέος προσπαθώντας να πληρώσει για όλες αυτές τις παροχές που προσφέρει στο χρηματο-οικονομικό σύστημα. Με λίγα λόγια το κράτος δανείζεται μέσω ομολόγων για να προσφέρει χρήματα στις ελίτ, που αυτές με τη σειρά τους αγοράζουν κρατικά ομόλογα κερδίζοντας το επιτόκιο.

  10. Σε κάποιο σημείο σταμάτα να αγοράζεις ομόλογα και μάλιστα πούλα και μερικά από αυτά στις αγορές, προκειμένου να πέσουν οι τιμές τους και να αυξηθεί η επιτοκιακή απόδοσή τους (το spread που λέγαμε). Δημιούργησε συνθήκες υπερβολικής τεχνητής προσφοράς στην αγορά ομόλογων προκειμένου να αυξηθούν τα επιτόκια (σας θυμίζει το παράδειγμα της ελλάδας καθόλου κ. Προβόπουλε?). Διέδωσε στις αγορές πως το “σπάταλο” κράτος πρέπει να τιμωρηθεί.

  11. Αγόρασε δις σε μακροχρόνια ομόλογα με τα αυξημένα επιτόκια προκειμένου να κερδίσεις από το παραπάνω επιτόκιο. Το παραπάνω επιτόκιο όμως βαρύνει τους προϋπολογισμούς των κρατών, που μπαίνουν σε περίοδο λιτότητας, κόβοντας τα έξοδα και αυξάνοντας τους φόρους, προκειμένου να συνεχίσουν να πληρώνουν τους υψηλότερους τόκους.

  12. Την έβδομη μέρα ξεκουράσου, βλέποντας τα έσοδα σου να ρέουν καθώς το κράτος απομυζά τους πολίτες για να αποπληρώσει τα τοκοχρεωλύσια των ομολόγων που εξέδωσε για να “σώσει” το χρηματο-οικονομικό σύστημα από την “καταστροφή”.

Ποιά είναι η τρύπα σε αυτό το παιχνίδι? Πώς α) το κράτος μπορείς να μην πληρώσει τα ομόλογά του, και πως β) μπορεί να δημιουργήσει πληθωρισμό για να διευκολύνει την αποπληρωμή τους. Και για τις δύο περιπτώσεις οι ελίτ έχουν φροντίσει να διαθέτουν αρκετή δύναμη μέσα στο κράτος και τους οικονομολόγους του συστήματος προκειμένου να αποτρέψουν τέτοιες εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο πως μετά την Ιρλανδία και μετά την Ελλάδα, προγράμματα λιτότητας ανακοινώθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα με το εάν χρειάζονταν ή όχι. Τα προγράμματα λιτότητας έχουν στόχο να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τα έσοδα προκειμένου να μειώσουν (αποπληρώσουν) το χρέος. Χρέος που δημιουργήθηκε κυρίως για να σώσει τις ελίτ.

Επιπλέον σχόλια.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια επιστροφή στην προ-νεωτερική λογική των οικονομικών του κράτους. Ο ρόλος των φόρων στο κράτος του 17-18ου αιώνα, δεν ήταν να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά να αποπληρώσουν τους αριστοκράτες ομολογιούχους που το είχαν δανείσει για να διεξάγει πολέμους που πολλές φορές οι ίδιοι αποφάσιζαν και κατεύθυναν. Η φορολογία δηλαδή ήταν regressive , με λίγα λόγια αντιστρόφως προοδευτική, καθώς έπαιρνε χρήματα από τους πολλούς για να τα μεταφέρει στους λίγους μέσω της πληρωμής των ομολόγων και των τόκων τους.

Η φορολογία των σύγχρονων κρατών τα τελευταία 20 χρόνια γίνεται ολοένα και λιγότερο προοδευτική (οι πλούσιοι πληρώνουν όλο και μικρότερους φορολογικούς συντελεστές και οι επιχειρήσεις διαθέτουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές από τους ιδιώτες), και περισσότερο αναλογική (ενιαίος φορολογικός συντελεστής για όλα τα εισοδήματα, αύξηση του αναλογικού ΦΠΑ, των αναλογικών φόρων στο πετρέλαιο κλπ). Άρα όλο και περισσότερο η φορολογία λειτουργεί ως μηχανισμός μεταφοράς πλούτου από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων.

Αν θέλετε κι άλλες ανατριχιαστικές αναλογίες για αυτή την επιστροφή στη φεουδαρχία πως θα σας φαινόταν το εξής: Οι αγγαρείες, οι εργασίες δηλαδή που επιτελούσε ο δουλοπάροικος υπέρ του κυρίου του, έχει υπολογιστεί πως ήταν συνήθως μεταξύ 20-30% του συνολικού εργασιακού του χρόνου. Με λίγα λόγια πρόσφερε το 20-30% της εργασίας του δωρεάν. Τι ποσοστό της εργασίας τους προφέρουν δωρεάν (μέσω τόκων) στις τράπεζες, όλοι όσοι διατηρούν σταθερά χρεωμένες πιστωτικές κάρτες? Περίπου 15% , και μάλιστα νιώθουν πολύ χαρούμενοι όταν μεταφέρουν το υπόλοιπο με προνομιακή χρέωση μόλις 7% για έναν χρόνο ;)
-

7/7/10

High frequency trade my ass !! (και ο μύθος της ελεύθερης κεφαλαιαγοράς)

-
Ας αρχίσουμε από το τι είναι αυτό το high frequency trade.Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω με το τρόπο που προσπαθεί ο Techie (ταληράκια δλδ χαχαχα , θεός!!) αλλά στο πολύ χονδρικό του γιατί δεν είμαι και σπεσιαλίστας του finance :

Ας υποθέσουμε ότι είμαστε η επενδυτική Τράπεζα "ΑέραΠατέρα" και στο χαρτοφυλάκιό μας έχουμε 300 επί συνόλου 1000 μετοχών της πετρελαϊκής "ΘαΤαΒάψωΜαύρα".

Ας υποθέσουμε επίσης ότι οι 501 μετοχές ανήκουν στον Πρόεδρα και CEOθεόςνατονκάνει αξιότιμο κύριο Τακάνωόλαμετάτιςδυο και ο οποίος δεν πουλάει τις μετοχές του φοβούμενος μη χάσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.

Μένουν δλδ οι 300 της επενδυτικής και άλλες 199 οι οποίες διαπραγματεύονται σε χρηματιστήριο της χώρας ΠουλάωΑέραΚοπανιστό.Το σύνολο 499 και ιστορική διακύμανση τεμαχίου από 6-10$.Τρέχουσα τιμή 10$.

Η επενδυτική έχει αποφασίσει από το πρωί ότι η τρέχουσα τιμή της είναι αρκετά υψηλή (αφού τις είχε αγοράσει 9,50$) και θέλει να πουλήσει τις 100 για να ρευστοποιήσει μέρος των κερδών της.

Εγώ και άλλοι 100 λαλάκες βλέπουμε άρθρο στον FT o oποίος μας ενημερώνει ότι η "ΘαΤαΒάψωΜαύρα" πάει *αμιώντας και του χρόνου θα σκίσει (σκίστεεε φωνάζει ο Γούλφ από το εντιτόριαλ) και αποφασίζουμε στις (δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ώρες και τις τιμές τώρα) 12:01' να δώσουμε εντολή αγοράς στον χρηματιστή μας για αγορά 1 μετοχής ο κάθε ένας στη τιμή μεταξύ 9,80-10,20$.Κανονικά εάν εμφανιζόντουσαν αυτές οι 100 εντολές αγοράς η τιμή της μετοχής θα έπρεπε να αυξηθεί (λόγω ζήτησης) ας πούμε 10,05$ και να αγοράζαμε σε αυτή τη τιμή.

Η επενδυτική όμως έχει πληρώσει έναν ειδικό φόρο στο χρηματιστήριο ο οποίος της δίνει πρόσβαση να γνωρίζει μερικά δευτερόλεπτα πιο πριν από όλο τον υπόλοιπο κόσμο τι εντολές προσφοράς και τι εντολές ζήτησης έχουν κατατεθεί από το επενδυτικό κοινό.

Γνωρίζοντας λοιπόν πριν εμφανιστούν ότι κατατέθηκαν 100 εντολές αγοράς από τους λαλάκες προσθέτει και η ίδια άλλες 100 εντολές αγοράς , στις 12:02' με αποτέλεσμα η ζήτηση της μετοχής να διπλασιαστεί (όταν εμφανιστούν οι εντολές στις 12:03') άρα να αυξηθεί και η ίδια η τιμή της μετοχής στο ταμπλό.Έτσι από 10,05$ που κανονικά θα αγοράζαμε η τιμή στο ταμπλό ανεβαίνει στα 10,15$.

Η επενδυτική λοιπόν αποσύρει τις εντολές αγοράς 100 τεμαχίων στις 12:04' και πουλάει τις 100 που ήδη κατέχει και είχε αποφασίσει από το πρωί να πουλήσει στις 12:05' όχι στη τιμή των 10,05$ αλλά στην στρεβλωμένη από την ίδια την επενδυτική τιμή των 10,15$

Χα!

Αυτό λοιπόν το έξτρα 0,10$ εάν το προσθέσετε και πολλαπλασιάσετε σε πραγματικά μεγέθη τιμών και ποσοτήτων τεμαχίων σε ένα πραγματικό χρηματιστήριο ίσως και να βγάλει αποτέλεσμα μερικών ποταπών εκκατομυρίων $...

Με την ίδια τακτική μπορούν επίσης ορισμένες επενδυτικές νομότυπα (!!) να γνωρίζουν από πριν τη ζήτηση και τη προσφορά στην δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων και στην αγορά υποπροιόντων τύπου short selling ή naked short κλτ κτλ.

Αυτά όλα γίνονται σε νανοδευτερόλεπτα με αυτοματοποιημένα αλγοριθμικά προγράμματα που συνήθως δεν χρειάζεται καν να επέμβει ανθρώπινο χέρι.

Γι ' αυτό αν πας να ρωτήσεις τι ενοίκιο έχει ένα διαμερισματάκι 50τ.μ δίπλα από το χρηματιστήριο του Λονδίνου ή της Ν.Υ θα σου πουν 80 δισεκατομμύρια ευρώ το δευτερόλεπτο (λολ). Οι ιντερνετικές ταχύτητες κοντά στα χρηματιστήρια είναι μακράν πιο γρήγορες από τις ιντερνετικές συνδέσεις 10χμ. μακρυά του και οι επενδυτικές εταιρίες μπορεί να κερδίσουν εκατομμύρια από αυτήν την ιντερνετική υποδομή...

Αφιερωμένο στο φίλο και δάσκαλο Αρχαίο.
-