20/2/10

Οι λύσεις είναι απλές αλλά οι κυβερνώντες επιλέγουν να μην τις υλοποιούν.

-
Από τον Geo

"Έτσι όπως δυστυχώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα στο ελληνικό κράτος, η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση (ή διαρθρωτική αλλαγή ή όπως αλλιώς ονομάζεται …. δεν έχει σημασία) προϋποθέτει απαραιτήτως την άμεση δημιουργία δύο ολοκληρωμένων βάσεων δεδομένων: μιας βάσης φορολογικών δεδομένων και μιας αντίστοιχης ασφαλιστικών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η άμεση παράκαμψη και η αποφυγή όλων των στρεβλώσεων που έχει δημιουργήσει η παρουσία του κράτους στην οικονομική ζωή της χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία ο συνήθης ισχυρισμός ότι απαιτείται χρόνος για την δημιουργία αυτών των βάσεων. Ας προχωρήσει άμεσα η πολιτεία σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και ας ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου (εννοείται εντός του έτους).
Εάν δημιουργηθούν αυτές οι βάσεις: 1. Θα καταπολεμηθεί άμεσα η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή 2. Θα καταστεί δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων (φορολογικών, ασφαλιστικών κλπ) των πολιτών και συνακόλουθα θα εξοικονομηθεί πολύτιμος καθημερινά χαμένος χρόνος επαφής με τις δημόσιες υπηρεσίες ενώ θα περιορισθεί και η συναλλαγή με τους δημόσιους υπάλληλους. 3. Θα καταστεί δυνατή η on line σύνδεση των λογιστηρίων των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων – επιτηδευματιών με τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι θα είναι δυνατή όχι μόνο η άμεση κατάργηση του ΚΒΣ αλλά και η διενέργεια άμεσων και εντατικών φορολογικών και ασφαλιστικών ελέγχων. 4. Θα καταστεί δυνατή η άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. 5. Θα περιορισθούν δραστικά οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και οι παράνομες συνταγογραφήσεις.
Τα ανωτέρω μέτρα σε συνδυασμό με (α) την καθιέρωση της υποχρέωσης διενέργειας όλων των συναλλαγών που είναι ανώτερες ενός συγκεκριμένου ποσού (πχ 500 ευρώ) είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω τραπεζών (β) την ίδρυση μιας ενιαίας αρχής αρμόδιας για την παρακολούθηση και την πληρωμή της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων (γ) την άμεση μετατροπή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών σε κέντρα εξυπηρέτησης των πολιτών (έστω και εάν αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάρξουν δημόσιοι υπάλληλοι που θα πληρώνονται χωρίς να κάνουν τίποτα – έτσι και αλλιώς αυτό συμβαίνει και σήμερα, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά) θα αποτελέσουν την βάση για την πραγματική ανάπτυξη της χώρας.
Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα είναι δυστυχώς καταδικασμένη και μαζί με αυτή και οι πολιτες της. Διότι όσα μέτρα και εάν λαμβάνονται, εάν δεν υπάρχει ποτέ ο μηχανισμός υλοποίησης και παρακολούθησης της εφαρμογής τους δεν έχουν καμία πρακτική αξία. Το μόνο που θα διαιωνίζεται είναι η στρέβλωση συγκεκριμένων καταστάσεων σε όφελος συγκεκριμένων ομάδων προσώπων και σε βάρος της ολότητας. Η μόνη σημαντική διαφοροποίηση είναι ότι δυστυχώς σήμερα οι επιπτώσεις είναι πλέον άμεσα ορατές και μετρήσιμες αφού το σύστημα που έχει οικοδομηθεί εδώ και τριάντα χρόνια έχει φθάσει πραγματικά στα όριά του."

-

"Είναι δεδομένο ότι συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού για λόγους είτε αντικειμενικούς (πχ. ηλικία) είτε υποκειμενικούς (μη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες) δεν θα έχουν άμεσα την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που θα προσφέρει η ηλεκτρονική διασύνδεση (διότι ουσιαστικά για αυτό μιλάμε) όλων των δημόσιων υπηρεσιών. Κατά συνέπεια η μετατροπή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών σε κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών για τα συγκεκριμένα ζητήματα θα αποτελούσε μια λύση που θα συντελούσε αποφασιστικά στην εξυπηρέτηση αυτών των ομάδων πληθυσμού (οι υπάλληλοι που θα στελεχώσουν αυτές τις υπηρεσίες – κέντρα θα είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις, να εκίδουν άμεσα πιστοποιητικά, να διενεργούν και να αποδέχονται πληρωμές κλπ.) Παράλληλα με αυτή την μετατροπή θα έπρεπε: (α) να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή των οργανογραμμάτων και των κανονισμών προσωπικού όλων των δημόσιων υπηρεσιών (β) όλοι οι νεώτεροι σε ηλικία καθώς και οι κατέχοντες ειδικές γνώσεις δημόσιοι υπάλληλοι να απορροφηθούν άμεσα στις ελεγκτικές υπηρεσίες που θα πρέπει να ανασυγκροτηθούν.
Με άλλα λόγια η λογική είναι η ακόλουθη: καλώς ή κακώς το δημόσιο καταβάλλει μισθούς σε ανθρώπους οι οποίοι δεν εργάζονται επαρκώς είτε διότι δεν το επιθυμούν οι ίδιοι είτε διότι εκμεταλλευόμενοι τις στρεβλώσεις του συστήματος βρίσκουν πεδίο συναλλαγής με τον απλό πολίτη. Είναι δεδομένο ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί άμεσα να εξομαλυνθεί (δεν είναι δυνατό όλοι αυτοί ούτε να απολυθούν ούτε συνταξιοδοτηθούν – και στην μια και στην άλλη περίπτωση οι κοινωνικές επιπτώσεις θα ήταν εκρηκτικές). Οπότε η μόνη λύση που απομένει είναι να αξιοποιηθούν άμεσα όσοι από αυτούς είναι ικανοί (στελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών) ενώ οι υπόλοιποι θα απασχοληθούν με κάτι που τουλάχιστον θα σχετίζεται άμεσα με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Σταδιακά βέβαια με την πάροδο του χρόνου και καθώς θα αποχωρούν οι αρχαιότεροι, δεν θα αντικαθίστανται (οπότε έτσι θα μειώνεται και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων) ενώ παράλληλα θα τίθενται ολοένα και πιο αυστηρά κριτήρια αποδοτικότητας και αξιολόγησης.
Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη να σημειωθεί ότι όλα αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα (ει δυνατόν από …. χθες). Διότι σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα αντιμετωπίζεται μόνο με αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου στα καύσιμα (λογικό είναι, αφού δεν υπάρχει φορολογική και ασφαλιστική βάση επιβολής φορολογίας – κανείς δεν έχει στην κατοχή του στοιχεία που να του υποδεικνύουν πηγές άντλησης εσόδων και διεύρυνσης της φορολογικής και ασφαλιστικής βάσης – άρα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αυξάνει τις επιβαρύνσεις είτε πρωτογενώς σε όλες τις ομάδες πληθυσμού είτε μόνο σε όσους ήδη γνωρίζει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του."
-

10 σχόλια:

george είπε...

Αρκετά ενδιαφέρον άρθρο του Economix για την Ελλάδα και όχι μόνο.

http://economix.blogs.nytimes.com/2010/03/11/greece-the-latest-and-greatest-bubble/

Κρατάω την τελευταία παράγραφο:

"The European politicians have been tested, and now we know the results: They are not careful. They are reckless."

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αγαπητέ καλή Ανάσταση και ας χαθήκαμε.

Ο νοών...νοείτω είπε...

gpr, καλησπέρα.
Γιατί δεν εμφανίζεται η νέα ανάρτηση περί αντινιους;

gnik είπε...

Γιατί εκείνη την ώρα είχε τα νεύρα του άλλα σε μια ώρα του πέρασε και την έβγαλε, σου λέει ποιος θα την είδε? ...μπαίνει κανένας εδώ μέσα?....εδώ δεν μπαίνω εγώ!!!!
_____________
Γεια σου gpr
Έπρεπε να σε στενοχωρήσουν οι φάκτορες για να περάσεις από δω.
Να σου πω το αντι το παρακολουθώ καθημερινώς και αφήνω και κανένα σχόλιο(με το άλλο μου προφίλ γιατί το gnik το έχει στην προέγκριση) αλλά φίλε μου τελευταία την έχουν δει ενημέρωση με καταιγισμό αναρτήσεων εκ των οποίων οι περισσότερες δεν λένε μία.
Υπάρχουν οι γνωστοί παλαιοί πολύ καλοί σχολιαστές( πριν από μέρες είδα και τον μποτίλια πάλι σε ένα σχόλιο μου για τα πετρέλαια του Αιγαίου) αλλά υπάρχει και πολύ σαβούρα
Σε γενικές γραμμές με κουράζει.
Γράφε τίποτα τώρα που ευνοεί η ανοιξιάτικη οικονομική κατάσταση.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αγαπητέ gnik καλημέρα καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά.
Είναι προσωπικό του θέμα και το σέβομαι.
Κατά τα άλλα, θα συμφωνήσω μαζί σου, εξ'ού και η δική μου απουσία από τον σχολιασμό εκεί εδώ και πολύ καιρό.

Gpr, δεν τρέχει τίποτα.
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.
Θα χαρώ να τα λέμε από εδώ πιο συχνά.
Καλη Πρωτομαγιά και καλό μήνα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν την προλάβαμε... Κρίμα!

Πάντως μακάρι να σε πιάνουν πια συχνά τα νεύρα σου :p

foititakos

gnik είπε...

@Ο νοών...νοείτω
Καλό μήνα και σε εσένα....αν και εμείς του ¨εμπορίου¨ την ξέρουμε την τύχη μας.....

Ο νοών...νοείτω είπε...

@gnik καλημέρα.
Ίσως είμαστε οι μόνοι που νοιώσαμε από τις αρχές του 2009 τι πρόκειται να συμβεί.
Είμασταν οι πρώτοι που φάγαμε σφαλιάρες, και που θα συνεχίζουμε να τρώμε.
Μας εύχομαι καλή συνέχεια.....

undercover gpr είπε...

Κύριοι καλημέρα , μόλις είδα τα σχόλιά σας και πραγματικά δεν το περίμενα ότι θα το βλέπατε!!

Όντως είχα νεύρα κι έχω νεύρα ακόμα για τον αποκλεισμό αλλά μετά ξανασκέφτηκα ό,τι ακριβώς λέει κι ο gnik και είπα μωρέ δε γαμ** οι κομπλεξικοί που θα τους κάνω και θέμα.

Συμφωνώ gnik απολύτως αλλά ένιωσα ότι με αποκλείουν από κάποιους ανθρώπους τους οποίους θεωρώ φίλους και γι αυτό τα πήρα τόσο πολύ , όχι για το antinews και τους διαχειριστές (τους οποίους έχω χεσμ.. εδώ και πάρα πολύ καιρό) αλλά για τον αποκλεισμό από φίλους.

Θα προσπαθήσω να ξαναξεκινήσω την επαφή μου με τον ιντερνετικό διάλογο φίλε μου ν...ν , μου έχει λείψει κι εμένα πάρα πολύ αλλά μια η δουλειά , μια η ρουτίνα , μια η μλκια που με βαράει στο κεφάλι και ο κυκλοθυμισμός μου με έχουν κάνει ολίγοντι φοβικό και στα ξεσπάσματά μου και σε πολλά.

Θα δούμε , προσπαθώ να κρατάω τη ψυχραιμία μου αλλά δυσκολεύομαι οπότε απομακρύνομαι.

ελπίζω να γίνομαι κατανοητός.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αγαπητέ gpr,
Σε νοιώθω πλήρως σε όλα αυτά που λές.
Κανείς δεν μπορεί να σε αποκλείσει από τους φίλους σου.
Το ότι έχει δικαίωμα να σου αφαιρέσει τον λόγο και την λόγω παρουσία σου, είναι κάτι που είναι δικάιωμά του αλλά και ευθύνη απέναντι στην όποια ελευθερία διακυρήττει μέσα από τους αρθρογράφους, τους σχολιαστές και την δεοντολογία που "υποτίθεται" ότι υπάρχει στο διαδίκτυο.

Ο κάθε ένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές.
Η διαδρομή του οποιουδήποτε σε αυτόν τον κόσμο σηματοδοτείται από την φύσει και θέσει εν γένει παρουσία του.

Οι ημέρες που διανύουμε αλλά και αυτές που πρόκειται να ακολουθήσουν, είναι και θα είναι έμπλεες πονηρότητας, ιδιοτέλειας, και οπαδισμού.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει κανείς να κρατήσει την ψυχραιμία του.

Συνειδητά και εγώ λοιπόν επιλέγω την αποχή κατά διαστήματα, όχι με φόβο μην χαλάσω το όνομά μου σαν αποτέλεσμα εκτροχιασμού της συμπεριφοράς, αλλά διότι πολύ απλά δεν αξίζει τον κόπο να κατέβω στο επίπεδο αυτών που με εξοργίζουν για να συνδιαλλαγώ μαζί τους.

Εάν είναι τόσο "ικανοί" ας ανέβουν στο δικό μου, και εκεί δεν θα τους αρνηθώ το "παιγχνίδι" που νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν.

Αγάντα λοιπόν, γιατί η λεωφόρος της καθαρής επικοινωνίας, έχει πολλές λωρίδες.
Έχεις και εσύ μία!