31/10/08

Πως αντέδρασαν τα άλλα κράτη στη κρίση .

-
ΑΥΣΤΡΙΑ:


Ο καγγελάριος ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει έως 85 δισ. ευρώ (114 δισ. δολ.) σε εγγγυήσεις διατραπεζικών δανείων και έως 15 δισ. ευρώ (20 δισ. δολ.) σε αγορές μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Η κυβέρνηση έχει ήδη εγγυηθεί πλήρως όλες τις ιδιωτικές τραπεζικές καταθέσεις, από 1ης Οκτωβρίου. Η Erste Group, μια από τις τρεις κορυφαίες τράπεζες της χώρας, ήταν η πρώτη που προσέγυσε στο σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, στις 30/10, με συμφωνία διοχέτευσης κρατικών κεφαλάιων 2,7 δισ. ευρώ για να τονώσει τον ισολογισμό της.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ:


Συνομιλεί με το ΔΝΤ για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

ΒΕΛΓΙΟ:


Η κυβέρνηση εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, περισσότερα από τα αρχικά 80.000€. Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της χώρας, η Fortis, χρειάστηκε την παρέμβαση των κυβερνήσεων Βελγίου και Ολλανδίας και να πωλήσει ορισμένα ενεργητικά στην γαλλική BNP Paribas, για να μείνει «ζωντανή», καθώς αντιμετώπισε δυσκολίες εξαιτίας της εξαγοράς της ολλανδικής ABN Amro.

ΔΑΝΙΑ:


Η κυβέρνηση ενέκρινε έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης, που περιλαμβάνει απεριόριστη εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων. Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 0,5 μον. στο 5,5%.

ΕΣΘΟΝΙΑ:


Η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε το εγγυημένο ποσό καταθέσεων στα 50.000 ευρώ, ευθυγραμμιζόμενη με την υπόλοιπη Ε.Ε.

ΓΑΛΛΙΑ:


Θέλει να μειώσει τους φόρους, να φέρει ελαστικότητα στην αγορά εργασίας και να ελέγχει τα συνδικάτα. Ο πρόεδρος του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου Caisse d'Epargne παραιτήθηκε εξαιτίας ζημιας 600 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της παγκόσμιας κρίσης. Θα φύγει χωρίς αποζημίωση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:

Το κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο οικονομικής διάσωσης ύψους 500 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει ταμείο το οποίο θα διαθέσει 400 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις διατραπεζικών δανείων και 80 δισ. ευρώ για την εξαγορά μεριδίων σε προβληματικές τράπεζες. Η κυβέρνηση παρενέβη στις 6 Οκτωβρίου για να αποτρέψει τη ν κατάρρευση του δεύτερου μεγαλύτερου οίκου πίστωσης εμπορικών ακινήτων, Hypo Real Estate. Εχει εγγυηθεί πλήρως για όλες τις ιδιωτικές τραπεζικές καταθέσεις.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ:


Στις 28/10 το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η Παγκόσμια Τράπεζα επέδωσαν έκτακτο πακέτο σωτηρίας ύψους 25 δισ. δολαρίων στη χώρα. Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά τρεις ποσοστιαίες3 μονάδες για να συγκρατήσει την κάθετη πτώση του φιορινιού και τα τραπεζικά επιτόκια ανήλθαν στο 11,5%. Οι επενδυτές αποτραβήχτηκαν από τα ενεργητικά του εθνικού νομίσματος εξαιτίας ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ:


Η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στις 28/10 σε αύξηση του βασικού επιτοκίου από 12% σε 18% στο πλαίσιο συμφωνίας δανεισμού από το ΔΝΤ, ύψους 2,1 δισ. δολ. Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί 4 δισ. δολ. επιπλέον και προσέγγισε την ΕΚΤ και την Federal Reserve για βοήθεια, καθώς και τους Σκανδιναβούς γείτονές της. Οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για μεγάλο δάνειο, είχαν ήδη καταρρεύσει. Η Ισλανδία έχει προχωρήσει σε εθνικοποίηση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της, Landsbanki, Kaupthing και Glitnir.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ:


Ηταν η πρώτη κυβέρνηση που εγγυήθηκε τις καταθέσεις των πολιτών, με εγγύηση όλων των τραπεζικών καταθέσεων, μετοχών και ομολόγων στις έξι μεγάλες τράπεζες, επί δύο χρόνια.

ΙΤΑΛΙΑ:


Ο υπ. Οικονομικών Giulio Tremonti δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει «όσα χρειαστούν» για να στηρίξει τους τραπεζικούς οίκους της χώρας. Η Κεντρική Τράπεζα ενεργοποίησε πρόσκαιρο μηχανισμό swap ομολόγων ύψους 40 δισ. ευρώ με ιταλικά τραπεζικά χρέη. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αγοράσει μερίδια σε τράπεζες που καταρρέουν και ότι θα προχωρήσει σε εγγύηση των καταθέσεων ύψους έως 103.000 ευρώ, εάν χρειαστεί.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ:


Ενεση κεφαλαίου 3 δισ. ευρώ στην ασφαλιστική Aegon και, νωρίτερα, 10 δισ. ευρώ στην ING. Η κυβέρνηση διαθέτει επίσης πακέτο 200 δισ. ευρώ σε τραπεζικές δανείων των ολλανδικών τραπεζών.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ:


Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε στις 29/10 τα επιτόκια κατά 0,5 μον. στο 4,75%.

ΠΟΛΩΝΙΑ:

Η κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες για πρόσβαση στο πακέτο οικονομικής διάσωσης της ευρωζώνης και η κεντρική τράπεζα ετοιμάζει «πακέτο» αναστήλωσης της εμπιστσύνης στις τράπεζες.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:


Εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων και πακέτο χρηματοοικονομικής στήριξης 20 δισ. ευρώ για την ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο.

ΡΩΣΙΑ:


Το κοινοβούλιο ενέκρινε ρύθμιση με την οποία διατίθενται 1,3 τρισ. ρούβλια (50 δισ. δολ.) στην κρατική Bank for Development and Foreign Economic Activities (Vnesheconombank) για την αποπληρωμή ή εξυπηρέτηση των δανείων των ρωσικών τραπεζών στο εξωτερικό. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Dmitry Medvedev ανακοίνωσε μακροπρόθεσμη βοήθεια 950 δισ. ρουβλίων (36,4 δισ. δολ.) προς τις τράπεζες.

ΙΣΠΑΝΙΑ:


Ο πρωθυπουργός Jose Luis Rodriguez Zapatero ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι η κυβέρνηση παρακαταθέτει 100 δισ. ευρώ (134 δισ. δολ.) για την εγγύηση διατραπεζικών δανείων έως το τέλος 2008. Τόνισε ωστόσο, ότι δεν θα ληφθούν μέτρα επανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, διότι αυτές «δεν έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας.»

Στις 10/10 δημιουργήθηκε ταμείο 30 δισ. ευρώ (40 δισ. δολ.) για την εξαγορά ενεργητικών ισπανικών τραπεζών και «ξεπάγωμα» πιστώσεων. Λίγες ημέρες αργότερα, το όριο εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων αυξήθηκε στα 100.000 ευρώ από 20.000 ευρώ.

ΣΟΥΗΔΙΑ:


Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στο 3,75% -η δεύτερη μείωση σε δύο εβδομάδες- και δήλωσε ότι προγραμματίζει περαιτέρω μειώσεις. Η κυβέρνηση έχει εγγυηθεί για νέες μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις τραπεζών έως 1,5 τρισ. κορόνες (205 δισ. δολ.). Εχει επίσης συστήσει ταμείο με 15 δισ. κορόνες για την περίπτωση που χρειαστεί έκτακτα κεφάλαια κάποια τράπεζα.

ΕΛΒΕΤΙΑ:


Η Ελβετία έχει λάβει μέτρα ενίσχυσης της ισχυρότερης τράπεζάς της, UBS, δίνοντάς της 6 δισ. ελβετικά φράγκα (5,3 δισ. δολ.) σε αντάλλαγμα για μερίδιο 9,3%. Η τράπεζα έχει επίσης την δυνατότητα να μεταφέρει έως 60 δισ. δολ. «τοξικών» ενεργητικών σε κεφάλαιο που στηρίζει η ελβετική Κεντρική Τράπεζα. Η κυβέρνηση προσέφερε βοήθεια και στην Credit Suisse, αλλά η τράπεζα κατόρθωσε αντ’αυτής της βοήθειας να συγκεντρώσει 10 δισ. φράγκα από διεθνείς επενδυτές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ:


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 13/10 ότι θα διοχετεύσει κεφάλαια 37 δισ. στερλίνες (64 δισ. δολ.) σε τρεις μεγάλες τράπεζες. Η Royal Bank of Scotland λαμβάνει 20 δισ. στερλίνες, η HBOS και η Lloyds TSB 17 δισ. στερλίνες, ενώ η Barclays δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει και θα αναζητήσει από αλλού 6,5 δισ. στερλίνες.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ:


Το ΔΝΤ ανακοίνωσε δάνειο 16,5 δισ. δολ. το οποίο όμως για να εγκριθεί θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο, που παραμένει –δυστυχώς- διαιρεμένο, όχι μόνο για την πίστωση του ΔΝΤ, αλλά και για άλλα μέτρα όπως η ίδρυση ταμείου διάσωσης των τραπεζών.

ΗΠΑ:


Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την ταχεία ανάπτυξη των 700 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνονται στο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού κλάδου. Εχει επίσης ανακοινώσει σχέδιο διοχέτευσης 250 δισ. δολ. σε πολλές τράπεζες της χώρας, μεταξύ των οποίων JP Morgan Chase, Goldman Sachs και Bank of New York Mellon Corp.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις Τράπεζες της Βρετανίας, του Καναδά, της Ελβετίας και άλλων κορυφαίων ιδρυμάτων, προχώρησαν συντονισμένα σε μεγάλη μείωση των επιτοκίων 8 Οκτωβρίου για να βοηθήσουν στην εκτόνωση της κρίσης. Η αμερικανική Fed προχώρησε σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου του δολαρίου κατά 0,5 μονάδες στην τακτική συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

ΚΑΝΑΔΑΣ:


Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδες στο 2,25%. Ηταν η δεύτερη μείωση σε ένα μήνα, καθώς η Bank of Canada είχε συμμετάσχει στις 8 Οκτωβρίου στην συντονισμένη μείωση των επιτοκίων στην οποία προχώρησαν αιφνιδίως όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Στις 10/10, η κυβέρνηση ανακοίνωσε συμφωνία asset-swaps 25 δισ. δολ. Καναδά (21 δισ. δολ.) με τις μεγάλες τράπεζες της χώρας.

ΚΙΝΑ:


Στις 29 Οκτωβρίου, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 6,93% από 6,66%. Ηταν η τρίτη μείωση των επιτοκίων σε έξι εβδομάδες.

ΙΑΠΩΝΙΑ:


Στις 30/10, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Taro Aso. ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικού προγράμματος συνολικής αξίας 30 τρισ. γεν (300 δισ. δολαρίων) προς στήριξη της οικονομίας, που περιλαμβάνει δάνεια και πιστωτικές γραμμές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και παροχή βοήθειας ύψους 2 τρισ. γεν (20 δισ. δολαρίων) προς τα νοικοκυριά. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εκτιμάται ότι θα προχωρήσει την τελευταία ημέρα του μήνα σε μείωση του, εξαιρετικά χαμηλού ήδη, επιτοκίου του γεν.

Πηγή : Euro2day
-

30/10/08

Το Ελληνικό παράδοξο .

-
Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει γιατί σε τούτο το τόπο όταν έχουμε μπροστά μας τη σωστή λύση την οποία μας την επισημαίνουν κιόλας εμείς επιμένουμε να επιλέγουμε την ηλίθια λύση η οποία γνωρίζουμε πως στο τέλος θα μας δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα ??

Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει γιατί εν μέσω κοινωνικού χαμού , φόβου , ύφεσης και γενικώς παγκοσμίων ανακατατάξεων εμείς εδώ επιμένουμε να κινούμαστε σε μικροπολιτικά μονοπάτια που το μόνο που συντηρούν είναι ο μικροαστισμός με συνέπεια την οπισθοδρόμηση ??

Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει γιατί οι πολιτικοί μας ενώ έχουν παγκόσμια παραδείγματα επιμένουν να κάνουν τα ίδια και τα ίδια λάθη υπονομεύοντας την ίδια τους την αξιοπιστία και την καλή τη πίστη των ψηφοφόρων τους ??

Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει πως γίνεται ενώ είμαστε λαός με απέραντη καρδιά να είμαστε παράλληλα τόσο μικροαστοί ??

Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει πως γίνεται μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων να την κάνουν ότι θέλουν δέκα αγράμματοι πολιτικοί , πέντε τραπεζίτες και τρεις καναλάρχες ??

Πραγματικά , η πραγματικότητα δεν αξίζει πια ούτε για κριτική . Μέρες τώρα αναρωτιέμαι τι να γράψω και μέρες τώρα δεν έχω τίποτα να πω ακριβώς επειδή ότι και να πεις πια δεν έχει καμία σημασία . Εδώ τους τα λένε ολόκληρες κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί και αυτοί κάνουν τα δικά τους .

Η πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν υπάρχει . Είναι εικονική , στις οθόνες των TV's , και τα ηχεία των ραδιοφώνων παλεύουν ολημερίς κι ολονυχτίς να δημιουργήσουν μια εικονική πραγματικότητα η οποία σε κάνει να λες "μα καλά που ζουν οι τύποι" ?

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι οι περισσότεροι Νεοέλληνες ακόμα δεν έχουν καταλάβει πως ζουν κι αυτοί στο δικό τους κόσμο , ένα κόσμο που δεν πρόκειται να δουν ποτέ .
-

22/10/08

Θέλω να κυβερνηθώ !

-
Έπεσε δουλειά . Ήρθε κι η πρεμιέρα της αδερφής μου ! Μ' έχει πιάσει και μια απογοήτευση μ' αυτά που βλέπω .Έ , τι να κάτσω να γράψω ?

Να λέμε τα ίδια και τα ίδια ? Από το "ψωμί παιδεία ελευθερία" μας έχουν κάνει να φωνάζουμε "θέλω να κυβερνηθώ" !

Ακυβερνησία λοιπόν , εντάξει δε τρέχει και τίποτα , διαχρονικό φαινόμενο να ασχολείται όλη η Ελλάδα με σκάνδαλα ενώ οι άλλοι , οι "βάρβαροι" , να προχωράνε .

Συζήτηση στη Βουλή σήμερα , βγάλτε μπισκοτάκια γραμματείς γιατί οι βουλευτές μας θα κάτσουν μέχρι αργά στο ναό της δημοκρατίας .

Διάβασα ένα σχόλιο στο antinews : "Σε λίγες μέρες ξημερώνει 17Ν" . Θυμάται κανείς ? Μήπως αντί για γιαούρτια να κλειστούμε στο ΕΜΠ να φτιάξουμε κι ένα ραδιόφωνο να κάνουμε πολιτική καριέρα ? Σιγά το δύσκολο . Η Δαμανάκη δηλαδή καλύτερη είναι ?

Ο Σύριζα δημοσίευσε τις πολιτικές του προτάσεις για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης . Μήπως θα τον ακούσει κανείς ? Σωστές οι περισσότερες θέσεις , δε λέω , σωστές προτάσεις αλλά αν δεν έχεις ένα Μπόμπολα , ένα Λαμπράκη , ένα Κουρή βρε αδερφέ που να τις μάθει κι έρμος ο Νεοέλληνας ?

Ο Καραμανλής πήγε στο Λονδίνο χωρίς το Ρουσόπουλο , έτσι θα μπορεί να τρώει μπριζολάκια άνετα χωρίς τη γρίνια του Θεόδωρου του ΙΙ για γκουρμέ γεύματα στο Soho .

Άσχετο αλλά το θυμήθηκα σήμερα : Η αγαπημένη μου η Κύρα Αδάμ τι σκατά κάνει ακόμα στη Τεγοπούλου ? Άντε κυρά μου να πάρεις το δρόμο σου . Εσύ είσαι για CNN και άνω . Τι θες και κάθεσαι με τα προοδευτικά λαμόγια ?

Οι τραπεζίτες ακούω πως τσινάνε με την επιβολή πλαφόν στις αμοιβές τους και τα μπόνους τους από το Δημόσιο σε περίπτωση χρησιμοποίησης του πακέτου των 28 δις . Μα καλά δεν έχουν καταλάβει πως καλύτερος εργοδότης από το Ελληνικό κράτος δεν παίζει παγκοσμίως ? Άραλίκι , φαγοπότι και διαγραφή χρεών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς άμα λάχει !

Το Έθνος έβγαλε εσωτερικό έγγραφο των αμερικανών που , άκουσον άκουσον , λέει πως οι Αμερικανοτσολιάδες συνεργάζονται με τα Σκόπια και τον Νίμιτς !! Καλά έχω μείνει άναυδος ! Αυτό πρώτη φορά τ' ακούω ! Ρε ούστ κωλόπαιδα που κάνετε αντιπολίτευση στη Ντόρα .

Τα παπαγαλάκια αναρωτιούνται αν θα υπάρξει διαρροή στη ψηφοφορία για την προανακριτική που πρότεινε το Πασόκ . Μη γελάτε . Για την ίδια χώρα και τα ίδια παπαγαλάκια μιλάμε που τόλμησαν να ονομάσουν κάτι ξιπασμένους και ξασπρισμένους τύπους , ο θεός να τους κάνει βουλευτές , αντάρτες ! Να βγει ο Άρης απ' το τάφο να τους κάνει φου να κατουρηθούν απάνω τους .

Μια είναι η λύση gyus , επανάσταση ! Όχι η κλασική όμως . Παίρνουμε αεροπλανάκι , όλοι όμως , και λέμε στον Κωστάκη και τη παρέα του μείνετε εσείς εδώ να πληρώνετε τα χρέη μόνοι σας .

(η φωτό κλεμμένη από το antinews)
-

20/10/08

Πρεμιέρα με πολύ πολύ γέλιο !

-




από 20 Οκτωβρίου
κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15


Η ξεκαρδιστική ‘γοτθική» σάτιρα με τίτλο «Νοσφεράτου Διδόντικους» από την νέα ταλαντούχα ομάδα ΕΧ ΑΝΙΜΟ (που στα λατινικά σημαίνει «από ψυχής») μετακομίζει στο θέατρο Coronet.

Για 3η χρονιά η ΕΧ ΑΝΙΜΟ θα παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και Τρίτη την εντελώς δική της πρωτότυπη και διασκεδαστική εκδοχή της ιστορίας του κόμη Δράκουλα, αντλώντας έμπνευση από τις κινηματογραφικές εκδοχές του μύθου όπως του εξπρεσιονιστικού «Νοσφεράτου» του Φ. Μουρνάου (1922) και τον πιο ‘ανθρώπινο’ «Δράκουλα» του Κόπολα.

Με τρυφερότητα και χιούμορ, οι έξι ηθοποιοί εξιστορούν μία νέα έκδοση του μύθου του Δράκουλα, χρησιμοποιώντας ως κύριο μέσο το σώμα (ακτομίμα) και φυσικά αχαλίνωτη φαντασία.
Έρωτας, δράση και ποίηση, καταδιώξεις με γρήγορα αερόστατα, σκόρδα, ιερές βαλλίστρες και πεγιότ σε σπρέι. Φρενήρεις ρυθμοί, έξυπνοι διάλογοι, απανωτά ευρηματικά gags υπό τους ήχους του πιάνου του τραγουδοποιού Στάθη Δρογώση , που υπογράφει τη μουσική της παράστασης.


CORONET THEATRE
Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι, 11634
τηλέφωνα : 210 – 7012123
και 210 – 7012511

13/10/08

Ηγέτες πάνε κι έρχονται .

-
Δευτέρα σήμερα . Δουλειά . Ευτυχώς πέρασε η ώρα . Όταν έχεις δουλειά πάντα περνάει .

Όπως στο στρατό . Είχα βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου πως δεν θα κοιτούσα ποτέ την ώρα όσο διαρκούσε η θητεία μου . Και το έκανα ! Βέβαια χωρίς σκοπιές . Γιωτάς γαρ .

Βαριέμαι σήμερα . Ότι γράφω σε τούτο το ποστ είναι λόγω βαρεμάρας .

Πολύ γελάω με τις εκφράσεις των δημοσιογράφων . "Αποφάσισαν οι ηγέτες" . Ηγέτες ! Τα λάβαρα τους έλειπαν .

Σχέδιο διάσωσης . Των ξενοδόχων του Μονακό προφανώς εννοούν αφού είχαμε και δεύτερο κρούσμα στελεχών που τα σπάνε με τα λεφτά των φορολογουμένων σε υπερχλιδάτα Σ/Κ χαλάρωσης .

Ο Καραμανλής τόνισε (προφανώς όταν δεν τονίζει δεν χρειάζεται να τον ακούμε) πως το ελληνικό κράτος θα παρέμβει όποτε χρειαστεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας . Το ποιο είπατε κύριε πρωθυπουργέ ? Ελληνικό κράτος ?

Ναι ναι , τώρα που το λέει κάπου είχα ακούσει για ένα τέτοιο από τον συγχωρεμένο τον παππού μου . Ήτανε τότε που πολεμούσαν τον ζυγό στα βουνά για να υπάρξει μετέπειτα . Ήταν μια ιδέα , μου έλεγε , ένα όνειρο . Και παρέμεινε όνειρο .

Διαβάζω στο antinews πως ο Ρουσόπουλος ετοιμάζει ομάδα "ράμπο" για τους bloggers . Για να τα βελτιώσει κατά το δοκούν . Και γιατί να τα βελτιώσει ? Θόδωρε , στη σειρά με τη μούρη στο τοίχο και μετά μια ανάμεσα στα μάτια για σιγουριά να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα . Ξέρεις εσύ . Waiting for εισαγγελέας τόσο καιρό κι ακόμα να με κάνεις ήρωα . Έτσι κάνουν οι φίλοι ρε ? Κομμουνιστής κι εσύ κομμουνιστής κι εγώ , με την καλή την έννοια , έτσι ?

Ο ΓΑΠ , λέει , πήγε στη Κρήτη και μίλησε για New Deal . Αυτός ρε παιδιά μέχρι εχτές ήξερε μόνο το Deal του Φερεντίνου . Οι κρητικοί όταν τον άκουσαν άρχισαν να ψάχνονται να βρουν τη καλή βαλίτσα με το 200άρικο .

Άνοδος στα Χρηματιστήρια σήμερον . Πρόσεχε φίλε επενδυτή γιατί υπάρχει και το αύριο ...
-

Διαβάστε το , αξίζει !

-
Από το : greekrider

Σε αυτό το άρθρο θα υποστηρίξω ότι οι φτωχοί έχουν να κερδίσουν από μια πιθανή ύφεση. Ας υποθέσουμε ότι οι καταθέσεις σας στις τράπεζες είναι ελάχιστες, ότι χρωστάτε κάποια χρήματα σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ότι έχετε πάρει στεγαστικό δάνειο με 30 χρόνια διάρκεια αποπληρωμής και ότι δεν έχετε κανένα περιουσιακό στοιχείο. Ας υποθέσουμε δηλαδή ότι είστε ένας απλός εργαζόμενος, υπάλληλος κτλ με έναν μικρό μισθό π.χ. από 800 έως 1400 ευρώ κατά μέσο όρο. Μπορείτε να μου πείτε γιατί σας πειράζει που καταρρέουν τα χρηματιστήρια και οι οικονομίες; Εγώ υποστηρίζω ότι αν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία "μικρών" τότε σας συμφέρει η ύφεση. Και εξηγούμε παρακάτω..

Ας υποθέσουμε ότι νοικιάζετε σπίτι επειδή οι γονείς σας ήταν φτωχοί εργάτες και θέλετε με τη σύζυγό σας να αγοράσετε ένα σπίτι (3ρι ή 4ρι). Σήμερα θα πρέπει να πληρώσετε για καινούργιο σπίτι από 220,000 ευρώ και πάνω. Και μόνο καινούργιο θα πρέπει να θέλετε να αγοράσετε γιατί στην Ελλάδα λόγω σεισμικότητας ένα παλιό σπίτι όταν θα γίνεται σε 20 χρόνια (ας υποθέσουμε) 55 ετών θα είναι είτε ετοιμόρροπο είτε θα σας κάνει να φοβάστε αφού θα είναι σπίτι σχεδόν μισού αιώνα.

Πριν από δέκα χρόνια κερδίζατε περίπου τα ίδια χρήματα. Κερδίζατε λίγο λιγότερα αλλά με τις αυξήσεις των τιμών εγώ σας λέω ότι κερδίζατε τα ίδια. Στην ουσία κερδίζατε σε πραγματικές αξίες περισσότερα αλλά επειδή αυξήθηκαν τα χρόνια σας στην εργασία, σας έκαναν και πιο πολλές αυξήσεις, και τέλος πάντων κερδίζετε τελικά τα ίδια ή το πολύ, πολύ ένα 20% παραπάνω. Τότε όμως, πριν από 10 χρόνια, το 3ρι-4ρι κόστιζε λιγότερο από τη μισή τιμή!!

Για εσάς που δεν έχετε σπίτι και ακίνητη περιουσία αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσατε να είχατε πάθει πλην του να μένατε άνεργος. Το να αναγκαστείτε είτε να δίνετε το μισό εισόδημά σας περίπου σε ενοίκιο ή παραπάνω από το μισό εισόδημά σας σε στεγαστικό δάνειο είναι εξοντωτικό. Σημαίνει ότι καταδικάζεστε σε μια ζωή που θα πρέπει να κόβετε το τσιγάρο στη μέση, να σκέφτεστε πόσες φορές το μήνα αντέχει η τσέπη σας να φάτε κρέας και να υπολογίζετε σαν μαχαιριές τις λιγοστές εξόδους κάθε μήνα, έστω και για καφέ. Αν κάνετε και μεγάλα δρομολόγια για τη δουλειά σας ή βοηθάτε και κανέναν γονέα (συχνό φαινόμενο των φτωχών οικογενειών) τότε είστε τελειωμένοι. Η τρομερή αύξηση των τιμών των ακινήτων σας αναγκάζει είτε να μην μπορείτε να αποκτήσετε σπίτι, είτε να ζείτε πολύ πιεσμένος στο ενοίκιο, είτε να το αποκτήσετε αλλά ζώντας μια ζωή βασανιστική από το άγχος να 'βγαίνετε' κάθε μήνα, που δεν θα βγαίνετε....

Βέβαια οι πλούσιοι (για να αισθανθούν καλύτερα) θα σας πούνε να μην κάνετε έτσι, παλαιότερα οι όμοιοί σας κοιμόντουσαν σε αχυρώνες και έτρωγαν ξύλο ως δούλοι από τα αφεντικά τους. Άμα ακούτε τέτοιες σαχλαμάρες να τους λέτε ότι τα ίδια ισχύουν και σήμερα. Και επειδή σήμερα ο πλούτος είναι παντού γύρω μας, η αντίθεση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Τι γίνεται τώρα με τις τιμές των ακινήτων. Εφόσον κερδίζετε σε πραγματική αξία περίπου τα ίδια χρήματα με περίπου πριν από 10 χρόνια, αυτό σημαίνει ότι αν η κατοικία κόστιζε όσο πριν από 10 χρόνια θα μπορούσατε τουλάχιστον να έχετε με τη μισή πίεση μια στέγη. Η στέγη είναι από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, σε αντίθεση με τα GT αυτοκίνητα και τα ΤΤ των 250 αλόγων. Επειδή όμως οι τιμές εκτοξεύτηκαν καταδικάζεστε ακόμη περισσότερο στη φτώχεια σας. Μην έχοντας δικαίωμα για αξιοπρεπή ζωή, εκτός αν είσαστε από αυτούς που κάνουν 2 και 3 δουλειές. Τότε ναι ζείτε στην κατάλληλη εποχή. Γι' αυτό άλλωστε ανέβηκαν τόσο οι τιμές των ακινήτων, για να εργάζεστε 2 και 3 δουλειές αν θέλετε να αποκτήσετε σπίτι. Είσαστε ελεύθεροι όμως να επιλέξετε, αυτό είναι άλλωστε και το σπουδαιότερο....

Τι θα γίνει αν συνεχίσουν να καταρρέουν τα χρηματιστήρια για 2-3 χρόνια; Όχι βέβαια συνέχεια με αυτούς τους εξοντωτικούς ρυθμούς (αυτό δεν γίνεται), και τι θα γίνει αν οι οικονομίες πάθουν αυτό που φοβούνται όλοι, αν δηλαδή μπουν σε ύφεση για 2-3 χρόνια; Το πρώτο που θα συμβεί στην πραγματική οικονομία είναι να πέσουν οι τιμές των ακινήτων , ίσως και στις τιμές που είχαν πριν από 10 χρόνια. Ήδη στις ΗΠΑ οι τιμές πέφτουν ένα χρόνο τώρα, αθροιστικά έχουν πέσει ένα 20% περίπου. Θεωρητικά αν αυτό συνέχιζε θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα. Έτσι θα μπορούσατε και εσείς να πάρετε ένα σπίτι στη μισή τιμή.

Επίσης, σε μια ύφεση συνήθως τα επιτόκια μειώνονται πάρα πολύ για να μπορέσει να τονωθεί η οικονομία. Για παράδειγμα η Ιαπωνία είχε σχεδόν μηδενικά επιτόκια για 10 χρόνια που ήταν σε συνεχόμενη ήπια ύφεση. Σε αυτή την περίπτωση οι δόσεις των στεγαστικών σας δανείων θα έπεφταν δραματικά, ακόμη και στο μισό. Ακόμη και τα ενοίκια θα είχαν πρόβλημα, για τους ιδιοκτήτες. Ένα σπίτι που τώρα έχει ενοίκιο 600 ευρώ τότε θα είχε 500 ευρώ (τα πιο φτηνά και πολύ πιο ακριβά ίσως δεν είχαν τόσο μεγάλες διαφορές).

Θα μου πείτε τώρα τι σαχλαμάρες μας λες, αν συμβεί μια ύφεση τότε θα χάσουμε τις δουλειές μας, θα πεινάσουμε, θα καταστραφούμε. ΛΑΘΟΣ!! Αυτά τα λένε οι πλούσιοι που έκαναν τις κομπίνες και οι νεοφιλελεύθεροι φίλοι τους. Ο φτωχός (δε μιλάω για τον πολύ άνετο μεσαίο) δεν θα έχει πρόβλημα. Αν χάσει τη δουλειά του θα βρει μια άλλη εξίσου φτωχά αμειβόμενη. Άλλωστε οι οικονομολόγοι όταν μιλάνε για ύφεση δεν έχουν στο μυαλό τους το κράχ του 1929 αλλά μια φάση που μένουμε όπως είμαστε ή πέφτουμε σαν οικονομία 5-10% συνολικά στη διάρκεια μερικών ετών, στη χειρότερη περίπτωση. Οπότε αυτά που έχετε τώρα και πάλι θα τα έχετε και τότε.

Αυτοί που θα χάσουν τρομακτικά είναι οι πλούσιοι, οι μεγαλομεσαίοι και πάνω, οι επενδυτές, οι χρηματιστές, οι κτηματομεσίτες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι μεγαλοκαταθέτες (λόγω πτώσης των επιτοκίων καταθέσεων), οι τραπεζίτες κτλ Εσείς θα κερδίσετε από τις πτώσεις των τιμών. Αυτό σημαίνει ύφεση, ότι, εκτός των άλλων, έχουμε και μια μορφή αποπληθωρισμού, ότι όλα γίνονται πιο φτηνά, και κυρίως τα περιουσιακά στοιχεία. Η μόνη περίπτωση να έχουμε ύφεση αλλά και να ακριβαίνουν και τα περιουσιακά στοιχεία είναι όταν ρίχνουν στην αγορά χρήμα με τον τρόπο που γίνεται σήμερα. Δίνοντάς το δηλαδή για να αγοράσουν 30.000 σπίτια όπως κάνει ο Σαρκοζί για να μην πέσει η αγορά κατοικίας ή όταν δίνουν πακτωλούς χρημάτων στις τράπεζες. Ύφεση και πληθωρισμός ή σκέτος πληθωρισμός που αυξάνει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και δεν ενοχλεί αυτούς που μπορούν να μεταβιβάσουν τις αυξήσεις στις τιμές των προιόντων που πουλάνε. Αντίθετα, σε μια ύφεση θα πρέπει να δοθούν πακτωλοί χρημάτων στους μικρούς οι οποίοι θα αυξήσουν την κατανάλωσή τους για να ξαναπάρουν μπρος οι μηχανές. Αυτό όμως έχει και ένα τίμημα. Σε κάθε σχετικά μεγάλη ύφεση το χρήμα που πάει στους φτωχούς για να ξεκινήσει την οικονομία οδηγεί πολλούς φτωχούς σε έξοδο από την απελπιστική φτώχεια τους. Αυτό τώρα δεν θα συμβεί γιατί το χρήμα δεν πάει στους φτωχούς αλλά στους πλούσιους για να μην πέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σαν λέμε και δαρμένοι και γδαρμένοι.

Τα ίδια ισχύουν για τους φτωχούς όχι μόνο από την πλευρά των ακινήτων, που γι' αυτούς είναι από τα πιο σπουδαία πράγματα (αφού δεν έχουν που την κεφαλή κλίνη), αλλά και από την πλευρά του υπόλοιπου κόστους ζωής. Το κόστος θέρμανσης και κίνησης των φτωχών μπορεί να διπλασιαστεί ή και να τετραπλασιαστεί σε περιόδους μεγάλης άνθησης της οικονομίας και ακόρεστης ζήτησης για καύσιμα. Αντίθετα τα οφέλη τους δεν αυξάνονται εφόσον εκ προοιμίου είπαμε ότι είναι φτωχοί μισθωτοί με σταθερό μισθό. Παράλληλα, στις καλές περιόδους τα είδη πρώτης ανάγκης γίνονται ανεξέλεγκτα ακριβότερα διότι λόγω της αύξησης του πλούτου και των εισοδημάτων των μεσαίων οι εταιρείες ανεβάζουν τις τιμές ανεξέλεγκτα. Αυτές δεν μετράνε αν έχει ο φτωχός άνθρωπος 1,4 για να αγοράζει κάθε μέρα το γάλα (45 ευρώ το μήνα) αλλά κοιτάνε πόσες συσκευασίες πωλούνται, και ανεβάζουν τις τιμές όσο πωλείται το προϊόν τους. Και τα προϊόντα τους πάντα θα πωλούνται, ακόμη και 2 ευρώ να πάνε το γάλα όσο υπάρχει μια μεγάλη τάξη μεσαίων που αγοράζουν δύο-δύο τα γάλατα χωρίς δεύτερη σκέψη ή δισταγμό (και όταν λήξουν πετάνε το ένα που τους περίσσεψε στο νεροχύτη), τόσο τα γάλατα θα βρίσκουν αγοραστές και οι τιμές θα αυξάνονται!

Και εδώ ερχόμαστε στα πιο βασικά. Το μέγεθος της ανισότητας καθορίζει και το μέγεθος αλλά και την ένταση της φτώχειας. Ένας φτωχός σήμερα είναι πολύ φτωχότερος από έναν φτωχό μέσα σε μια κρίση. Όχι μόνο επειδή πολλοί μεσαίοι γίνονται πιο άνθρωποι και δεν σκορπάνε προκλητικά ή ασυλλόγιστα τα λεφτά τους σπονσοράροντας τον πληθωρισμό (μέγεθος φτώχειας) αλλά και επειδή μειώνεται η απόσταση που χωρίζει τους πολύ φτωχούς από τους μεσαίους (ένταση φτώχειας). Όπως έχουν δείξει έρευνες όταν η απόσταση μεταξύ των κοινωνικών τάξεων μειώνεται οι φτωχοί δέχονται μικρότερη κοινωνική πίεση. Έχει υποστηριχθεί έντονα ότι ένας μεσαίος του 1950 θα προτιμούσε να είναι μεσαίος του 1950 (με σαφώς λιγότερο εισόδημα και αγαθά) από το να είναι φτωχός του σήμερα (με περισσότερο σχετικό εισόδημα και αγαθά). Αυτό συμβαίνει γιατί όσοι βρίσκονται χαμηλότερα κοινωνικά "καίγονται" από τον αδυσώπητο κοινωνικό νόμο. Σα να λέμε καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1) Οι κρίσεις όπως εμφανίζονται σήμερα πλήττουν πολύ περισσότερο τους μεσαίους και πάνω οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τις επενδύσεις τους, τους τόκους των μεγάλων τους καταθέσεων και να απαξιωθεί γενικότερα η ακίνητη περιουσία τους. Ακόμη και φτωχοί μπορεί να γίνουν αν δεν προσέξουν πολύ.

2) Οι υπερπλούσιοι δεν έχουν πολλά να φοβηθούν αλλά και αυτοί αν είχαν ανοιχτεί πολύ τις καλές περιόδους μπορούν σε ελάχιστο χρόνο να βρεθούν προ εκπλήξεων.

3) Οι πραγματικοί φτωχοί και οι μη προνομιούχοι που δεν έχουν τίποτε άλλο πλην της εργασιακής τους δύναμης δεν έχουν σχεδόν τίποτα να χάσουν. Αν δεν καταστραφεί ο κόσμος ή αν δεν μπούμε σε μια ύφεση τύπου 1929 και βάλε τότε δεν έχουν απολύτως τίποτα να φοβηθούν. Ίσα, ίσα, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν πιο εύκολα και να αγοράσουν και ένα σπίτι με μικρότερη δυσκολία. Μια δουλίτσα θα την έχουν σε κάθε μη καταστροφική περίπτωση, ακόμη και αν μειωθεί το λιγοστό ονομαστικό τους εισόδημά (πράγμα δύσκολο) οι τιμές θα μειωθούν πολύ περισσότερο με αποτέλεσμα το πραγματικό εισόδημα να ανέβει!

4) Επειδή ο σημερινός καπιταλισμός είναι υπερκαπιταλισμός δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε, το σύστημα κατά ένα παράξενο τρόπο δεν επιτρέπει πλέον ούτε βραχυπρόθεσμες ανάσες και ευκαιρίες βελτίωσης για τους φτωχούς που έχουν σήμερα τη θέση που είχαν παλαιότερα οι δούλοι. Γι' αυτό οι κυβερνώντες τα χρήματα τα δίνουν στους πλούσιους και μέσω αυτών προσπαθούν να κάνουν το σύστημα να ανακάμψει. Δεν θέλουν ούτε καν τη στάση της οικονομίας και φοβίζουν τόσο πολύ τον κόσμο για την επικείμενη ύφεση για να νομιμοποιήσουν τις δωρεές τους στους πλούσιους. Ο κόσμος όμως θα πρέπει να ξέρει ότι μια μέτρια ύφεση είναι υπέρ του. Αντίθετα, με μια μέτρια ύφεση οι πλούσιοι μπορούν να χάσουν το μισό τους πλούτο και ίσως περισσότερο. Μια δίκαιη παγκόσμια σκέψη θα επιδίωκε την ήπια ύφεση για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για ακόμη περισσότερους.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η κρίση θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα
(που δεν το πιστεύω πολύ) και η ανάπτυξη θα σταματήσει τουλάχιστον για καμιά πενταετία (ούτε και αυτό το πολυπιστεύω). Αλλιώς οι φτωχοί θα βάλουν πάλι μέσα τα κεφάλια και ο υπερκαπιταλισμός θα συνεχίσει να τους γδέρνει μέχρι τελικής εξόντωσης (αυτό είναι και το πιο πιθανό). Αυτή είναι η γνώμη μου για τη σημερινή δήθεν πολυπλοκότητα της οικονομίας.

Σχόλιο greekpoliticalreview :

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να στηριχτούν σε πραγματικές συνθήκες οι παραπάνω απόψεις όμως ένα είναι σίγουρο . Η αναδιανομή πλούτου που γίνεται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως συμφέρει μόνο τους έχοντες ρευστό δηλαδή τους πλούσιους .

Εάν υποθέσουμε ότι η κρίση θα συνεχιστεί και μεταφερθεί 100% στη πραγματική οικονομία η αναδιανομή προς τα πιο φτωχά στρώματα μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν παγκοσμίως φτάσουμε στον πάτο .

Υ.Γ : Για ακόμα μια φορά ο greekrider αποδεικνύει πόσο πολύτιμο μπλογκ είναι . Τέτοιου επιπέδου τροφή για σκέψη δεν σου δίνουν πολλοί στη μπλογκοσφαιρα .
-

9/10/08

Νέτα σκέτα : οι τύποι θέλουν κρέμασμα ΤΩΡΑ !

-
Ο κορυφαίος ασφαλιστικός όμιλος AIG δέχεται συνεχείς "ενέσεις ρευστότητας" από την κρατική μηχανή των ΗΠΑ, αλλά όπως αποδεικνύεται τα στελέχη του το μόνο που επιθυμούν είναι… να περνούν καλά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Chicago Tribune", κορυφαία στελέχη του ομίλου δαπάνησαν 440.000 δολάρια σε ένα σαββατοκύριακο, το οποίο πέρασαν στο St. Regis resort, με θέα τον Ειρηνικό Ωκεανό και σαφώς βιώνοντας εξαιρετικά ευχάριστες στιγμές.

Η αμερικανική εφημερίδα παραθέτει τις ακριβείς τοποθετήσεις μέρους των κεφαλαίων: 139.375 δολάρια για τα δωμάτια στα οποία παρέμειναν, 147.301 δολάρια για φαγητό, 1.488 δολάρια για… μανικιούρ - πεντικιούρ, 6.939 δολάρια για γκολφ, 2.949 δολάρια σε φιλοδωρήματα (εξαιρετικά γενναιόδωροι). Επιπρόσθετα, κατέβαλαν 5.016 δολ. στη Stonehill Tavern, 3.064 δολάρια προκειμένου να δειπνήσουν στο δωμάτιό τους, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Όλη, δε, η παραπάνω ευχάριστη δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την ουσιαστική εξαγορά της AIG από το αμερικανικό δημόσιο προς 85 δισ. δολάρια (δηλαδή με χρήματα των φορολογουμένων).

Πάντως, ο πρώην επικεφαλής της AIG, κ. Robert Willumstad, σε κατάθεσή του σε ειδική επιτροπή του Κογκρέσου, δήλωσε άγνοια για το συμβάν και φρόντισε να προσθέσει ότι "εάν το γνώριζα θα το είχα ακυρώσει".

Σε δημοσίευμα, δε, της "Washington Post" υπογραμμίζεται ότι στο "πάρτι" συμμετείχαν περίπου 70 στελέχη της AIG. Προκειμένου, δε, να καταστήσει περισσότερο σαφές το ύψος της σπατάλης, η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι ο επικεφαλής διαχείρισης χρηματοοικονομικών προϊόντων, κ. Joseph Cassano, έχει μηνιαίες αποδοχές ύψους 1 εκατ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή που τα παραπάνω γεγονότα βλέπουν το φως της δημοσιότητας η Fed προχωρά σε νέα ένεση ρευστότητας 37,8 δισ. δολαρίων στην AIG.

Πηγή : Euro2day
-

8/10/08

Πολιτική επικαιρότητα : Μαύρα μεσάνυχτα .

-
Επειδή τελευταία σας έχω πρήξει με τις οικονομικές αναρτήσεις (με συνεπήρε η κρίση) θα προσπαθήσω σήμερα να κάνω μια πολιτική επισκόπηση των τελευταίων ημερών , έτσι για να διασκεδάσουμε και λιγάκι βρε αδερφέ .

Λοιπόν έχουμε και λέμε :

Ν.Δ

Πολιτικώς βρίσκονται κλασικά στο δικό τους κόσμο . Οι πολιτικές δράσεις των κυβερνώντων είναι μετρημένες στα δάκτυλα . Ο προυπολογισμός (τελευταία σκηνή του δράματος) , δίχως διάθεση κινδυνολογίας , θα επιταχύνει την είσοδο της κρίσης στη χώρα με συνέπειες ανυπολόγιστες για όλα τα βαλάντια .

Πέρα από τα φορολογικά , που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν , οι τύποι τα έχουν κάνει μαντάρα !

Μα είναι δυνατόν σε περίοδο άμυνας και έλλειψης ρευστότητας να αυξάνεις την προκαταβολή της φορολόγησης των επιχειρήσεων ? Είναι σαν να τους λες ή κλείστε ή κόψτε το λαιμό σας .

Είναι δυνατόν στα νοικοκυριά που με βία αποπληρώνουν δάνεια να τους αυξάνεις τα φορολογικά έξοδα με τελικό αποτέλεσμα να κολλήσουν και τα δικά μας στεγαστικά και να γίνει κι εδώ . . . της Αμερικής το κάγκελο ?

Είναι δυνατόν να ασχολούνται περισσότερες ώρες με την νομοθετική εγγύηση των καταθετών (από 20.000 σε 100.000 το όριο εγγύησης) και να μην σκέφτονται ότι για να υπάρξουν καταθέσεις πρέπει να υπάρχει εισόδημα πρώτα (νομοτέλεια) .

Είναι δυνατόν να μην βλέπουν την μελλοντική κατάρρευση της κατανάλωσης (άρα και των εσόδων του κράτους) με άμεση συνέπεια την "ανάπτυξης" που είναι ο μόνος δείκτης που κρατάει την οικονομία του κράτους σε λειτουργία ?

Είναι δυνατόν να μειώνουν την χρηματοδότηση της Παιδείας και αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες ?

Αν συνεχίσω με τα είναι δυνατόν θα τελειώσω αύριο οπότε το κόβω . Πάντως με μια γενική οπτική ματιά αυτό που λένε όλοι είναι αλήθεια : η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της έχουν άλλα καυτά θέματα να ασχοληθούν . Πρώτο πρώτο θέμα , ας πούμε , η επιστροφή του Δαιλάκη στην Κ.Ο μετά από παρότρυνση της Εθνικής μας Στέλλας , ο sir Rousopoulos ,το καρότο και το μαστίγιο , και γενικά ρε παιδί μου , ότι έχει σχέση με δυνατά . . . χειροκροτήματα .

Π.Α.Σ.Ο.Κ

Το , ο θεός να το κάνει , σοσιαλιστικό Πασόκ λοιπόν έχει , λένε , πάρει την ανιούσα δημοσκοπικά λόγω των ισχυρών παρεμβάσεων του Γιώργου και της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί πολιτικές δράσεις .

Μα πάνε καλά εκεί τα "συντρόφια" στη Τρικούπη ? Το Πασόκ καλά θα κάνει να μαζέψει τους άρρωστους Πασόκους όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί κι ο άρρωστος κάποτε σπάει . Οι νοήμονες Πασόκοι (αν υπάρχουν τέτοιοι) καλά θα κάνουν να δηλώνουν ΔΓ/ΔΑ στις δημοσκοπήσεις μέχρι το τέλος γιατί αν δουν εξουσία τα ματάκια των στελεχών.συνδικαλιστών . . . καταστραφήκαμε .

Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α

Λοιπόν εδώ έχω να κάνω δήλωση : Να μου κοπεί το χέρι αν τους ξαναψηφίσω !

Τι λέει η Εθνική μας Στέλλα ? Θέλεις τραλαλα θέλεις τραλαλο ? Ε , αυτό είναι κι ο Σύριζα . Ενδεικτικά σας λέω πως εχθές ο πρόεδρος του "κινήματος" δήλωσε για την οικονομική κρίση πως : (ταραπαπαμ παπαμ) Δεσμεύεται να φέρει προτάσεις για την οικονομική κρίση και τους δανειολήπτες !

Εεεεεεεεεεεε , σύντροφε , κάποτε ο ΣΥΝ ψηφιζόταν από έξυπνους ανθρώπους . Πλέον έχω την εντύπωση ότι ψηφίζεται απόκλειστικά και μόνο από trendy 20χρονα που δεν ξέρουν τι θα πει ομόλογο . Έτσι μας συμπεριφέρεται ο Τσίπρας .

Μα πάλι θα φέρει προτάσεις . . . κάποτε ? Μα ρε φίλε , πάλι ανέτοιμος ? Πάλι περιμένεις να κάνεις εκ των υστέρων κριτική ? Πάλι θα μας ζαλίσεις τον έρωτα με χαζά τύπου συνέλευσης φοιτητών της Νομικής ? Και μη μου πείτε για υπεύθυνη στάση και ιστορίες γι αγρίους γιατί , σας το λέω , την επόμενη φορά θα το ρίξω ΝΔ για τιμωρία στον Τσίπρα .

Κ.Κ.Ε

Η Αλέκα συνεχίζει απτόητη την εποικοδομητική της στάση . Βοηθάει τον τόπο βλέπετε . . . Εντάξει το μόνο που τους σώνει είναι πως τις απόψεις τους δεν τις αλλάζουν σαν πουκάμισα αλλά είναι σταθερές από το 1387 π.Χ με αποτέλεσμα να έχουν τις σταθερές ψήφους των άνω των 70 παλιών καλών ρομαντικών κομμουνιστών . Μόνη αισιόδοξη ματιά για αυτό το κόμμα είναι η αλλαγή αρχηγού που απ' ότι ακούγεται δεν αργεί . Άντε να δούμε μπας και ψηφίσουμε τίποτα στις επόμενες εκλογές .

Λ.Α.Ο.Σ

Με 15χρονους διανοητικώς καθυστερημένους δεν ασχολούμαι , sorry .
-

3/10/08

Σημαντική είδηση !

-
Άνοιξε ο δρόμος μείωσης επιτοκίων στην ευρωζώνη ????

Τα επιτόκια της ευρωζώνης πιθανόν σύντομα να μειωθούν για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, υπονόησε η ΕΚΤ, παραδεχόμενη ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση έχει αλλάξει σημαντικά το τοπίο για τις οικονομικές προοπτικές των «15».

Ο Jean-Claude Trichet άνοιξε το δρόμο για πιθανή μείωση του κόστους δανεισμού τον Νοέμβριο -ή και νωρίτερα εάν κλιμακωθεί η χρηματοοικονομική κρίση- δηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός, αν και δεν έχει εξαφανιστεί, έχει πάντως αποκλιμακωθεί. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκρουσε τον κώδωνα για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και αποκάλυψε ότι στην κεντρική τράπεζα συζητήθηκε η προοπτική μείωσης των επιτοκίων, στην συνεδρίαση κατά την οποία εντέλει διατηρήθηκε σταθερή πιστωτική πολιτική.

Η απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει τα επιτόκια στο 4,25% ήταν αναμενόμενη, καθώς οι ρυθμιστές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις στα 15 μέλη της ευρωζώνης, αλλά η επιβεβαίωση ότι τα μέλη της επιτροπής μελέτησαν μείωση των επιτοκίων, έστειλε το ευρώ σε νέο αρνητικό έναντι του δολαρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση, ο κ. Trichet δήλωσε: «Οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε κλιμακούμενους πτωτικούς κινδύνους, εξαιτίας κυρίως της συνεχιζόμενης χρηματοοικονομικής έντασης,» είπε στους δημοσιογράφους. Το αποτέλεσμα είναι «οι κίνδυνοι για την σταθερότητα τιμών μπορεί να έχουν μειωθεί κάπως, όμως δεν έχουν εξαφανιστεί.»

«Εξετάσαμε δύο επιλογές, μια να αφήσουμε τα επιτόκια αμετάβλητα και μια να τα μειώσουμε,» δήλωσε ο κ. Trichet, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση ήταν ομόφωνη. Τα μέλη της επιτροπής, συζήτησαν τα «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» οικονομικής αβεβαιότητας που προέρχονται από την αναταραχή στις αγορές.

Τα σχόλια υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ έχει γίνει οπωσδήποτε πιο απαισιόδοξη για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης, σε μια εποχή που υποχρεώνεται να αυξάνει αισθητά τις έκτατες επιχειρήσεις παροχής ρευστότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η τράπεζα, που αύξησε τα επιτόκια τον Ιούλιο, εκτιμά ότι το κόστος στην ευρωζώνη είναι λιγότερο ευέλικτο απ’όσο στις ΗΠΑ, γεγονός που στοιχειοθετεί πιο αυστηρή νομισματική στάση, ιδιαίτερα καθώς επίκεινται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τις μισθολογικές αυξήσεις στον γερμανικό κλάδο μηχανολογίας.


Η Ε.Ε. «θα πρέπει να αποφύγει κοινό ταμείο διάσωσης.»

Οι ρυθμιστές της νομισματικής ζωής της ευρωζώνης δήλωσαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συντονίσει τις προσπάθειες εγγύησης των καταθέσεων και διάσωσης τραπεζών, αλλά να αποφύγει ένα κοινό ταμείο διάσωσης, όπως εκείνο που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση.

«Δεν έχουμε ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, οπότε η ιδέα να κάνουμε το ίδιο δεν ταιριάζει στην πολιτική δομή της Ευρώπης,» είπε ο κ. Trichet στους δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη. «Δεν είμαστε οι ΗΠΑ, όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο.» Ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας το Σάββατο στο Παρίσι, στην σύνοδο που συγκάλεσε ο Nicolas Sarkozy, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, που έχει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε.

Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ευρώπης δήλωσαν ότι η γαλλική κυβέρνηση «έριξε» την ιδέα, ενόψει της συνόδου, να δημιουργηθεί στην Ε.Ε. ταμείο διάσωσης ύψους 300 δισ. δολαρίων. Η Γαλλία δήλωσε δεν έχει επεξεργαστεί πλήρως προτάσεις και απέρριψε την φημολογία για το μέγεθος του ταμείου.

Πηγή : Financial Times , Euro2day

Σχόλιο greekpoliticalreview :

Το νέο είναι σίγουρα καλό αλλά και κακό . Εξηγούμαι :

Είναι καλό για τους δανειολήπτες που στηρίζονται στο euribor .
Είναι καλό για τις επιχειρήσεις .
Είναι καλό για τον δείκτη ανάπτυξης .
Είναι καλό για να ανασάνουν λιγάκι και οι τράπεζες .

Είναι κακό γιατί είναι επικίνδυνο για περαιτέρω υπερδανεισμό .
Είναι κακό γιατί ανεβάζει την αξία του δολαρίου με συνέπεια στα δημοσιονομικά .
Είναι κακό γιατί ανεβάζει την αξία του πετρελαίου .

Η κατάσταση μου θυμίζει λίγο Ελλάδα πριν μπούμε στην ΟΝΕ . Τότε που ανέβηκαν όλα και που οι μισθοί έμειναν εκεί που ήταν αλλά τα επιτόκια έδιναν πλαστή ελπίδα στους πολίτες για "πλαστική ζωή" .

Με τέτοια μέτρα σίγουρα βοηθείται η "οικονομία" αλλά μου χτυπάει καμπανάκι για τους ευάλωτους και ευκολόπιστους που λένε "δανεικά να ναι κι ότι να ναι" . Θα δείξει αν αλλάξει κάτι στο μυαλό των υπερδανεισμένων .
-

1/10/08

Ένας συστημικός κανόνας που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά

-
Όλα ξεκινούν από τη βάση .

Βάση : η ελληνική λέξη Βάση (ή "βάσις" στη καθαρεύουσα) έχει την έννοια της έδρασης , στήριξης . Προέρχεται από το αρχαίο ρήμα βαίνω και που σήμαινε τότε τη βάδιση, το βήμα, την πορεία . . .

Εν μέσω , λοιπόν , πολιτικών παιγνίων που μόνο σε υπανάπτυκτες κοινωνίες λαμβάνουν χώρα και σε μια κρίση παγκοσμίου εμβέλειας υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που παντού ανά τον κόσμο δεν λαμβάνεται υπ' όψιν .

Ότι και να συμβαίνει , ότι και να αλλάζει , ότι και να ανεβοκατεβαίνει για όλα υπάρχει μια βάση . Και η βάση των κοινωνιών είναι οι πολίτες τους .

Η λογική του αίτιου και του αιτιατού έχει περάσει , δυστυχώς , κρυμμένη τις τελευταίες δεκαετίες . Η επικαιρότητα μας εκβιάζει να μην στοχεύουμε σε τέτοιες βαθύτερες αναλύσεις . Οι εξελίξεις μας ωθούν να μην χρειαζόμαστε ανάλυση του αιτίου αλλά λύση του αποτελέσματος .

Σήμερα , είμαστε θεατές μιας παγκόσμιας κινητικότητας βάση επικαιρότητας και κρίσης που στηρίζεται στο επιχείρημα πως "αν δεν κάνουμε κάτι θα γκρεμιστούν τα πάντα" . Και είναι αλήθεια .

Όμως , είναι επίσης αλήθεια πως αν δεν κατανοήσεις το αίτιο τότε το αποτέλεσμα θα είναι σε αλλουνού χέρια μοίρα (ίσως και στου Θεού...) .

Διάβαζα στους Financial Times πως οι επενδυτές πιστεύουν πως η κρίση θα είναι χειρότερη στην Ευρώπη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ . Οι τραπεζικές μετοχές εκεί έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 40% από το peak τους πέρυσι . Στην Ευρώπη , ο σχετικός δείκτης έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 50% .

Η υποαπόδοση της Ευρώπης δεν οφείλεται στο ότι οι μέτοχοι των τραπεζών στις οποίες δόθηκε αυτή η «σανίδα σωτηρίας» τα πήγαν χειρότερα απ’ ό,τι οι συνάδελφοί τους στις ΗΠΑ . Αντιθέτως , τα πήγαν καλύτερα . Ωστόσο , οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν απρόθυμοι να προχωρήσουν σε κινήσεις .

Αυτό τι πρέπει να μας κάνει να καταλάβουμε ?

Καταρχάς πως η βάση είναι η άρχουσα αρχή όλων των αιτίων και κατά δεύτερον πως όσες ενέσεις βοηθείας κι αν δοθούν στα ιδρύματα , η βασική εγχείρηση πρέπει να γίνει για την βάση . Αυτή καθορίζει .

Μια συστημική κρίση , όπως αυτή που βιώνουμε προσφάτως , δεν μπορεί να έχει ως αίτιο το εργαλείο του συστήματος (δηλ. τα ιδρύματα) αλλά τα μέλη του συστήματος .

Τα τοξικά προιόντα δεν έγιναν τοξικά επειδή οι τράπεζες τα αλληλοπουλούσαν μεταξύ τους (που κι αυτό έπαιξε σίγουρα ρόλο) αλλά επειδή η βάση έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να τα αποπληρώσει (η ευθύνη είναι άλλης μέρας κουβέντα) .

Με λίγα λόγια : η ένεση ρευστότητας που παρακαλάει ο Μπους να εγκρίνει η Γερουσία δεν θα έχει αντίκρισμα αν δεν δοθεί ένεση ρευστότητας και στη βάση .

Ηθικόν συμπέρασμα : Αλλάξτε τώρα που μπορείτε τρόπο ζωής και πρότυπα .

Εμείς φταίμε για την υπερκατανάλωση , εμείς φταίμε για τον υπερδανεισμό , εμείς φταίμε για τις διπλές υποθήκες , εμείς φταίμε για το σύστημα .
-