-
ΑΥΣΤΡΙΑ:
Ο καγγελάριος ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει έως 85 δισ. ευρώ (114 δισ. δολ.) σε εγγγυήσεις διατραπεζικών δανείων και έως 15 δισ. ευρώ (20 δισ. δολ.) σε αγορές μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Η κυβέρνηση έχει ήδη εγγυηθεί πλήρως όλες τις ιδιωτικές τραπεζικές καταθέσεις, από 1ης Οκτωβρίου. Η Erste Group, μια από τις τρεις κορυφαίες τράπεζες της χώρας, ήταν η πρώτη που προσέγυσε στο σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, στις 30/10, με συμφωνία διοχέτευσης κρατικών κεφαλάιων 2,7 δισ. ευρώ για να τονώσει τον ισολογισμό της.
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ:
Συνομιλεί με το ΔΝΤ για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.
ΒΕΛΓΙΟ:
Η κυβέρνηση εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, περισσότερα από τα αρχικά 80.000€. Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της χώρας, η Fortis, χρειάστηκε την παρέμβαση των κυβερνήσεων Βελγίου και Ολλανδίας και να πωλήσει ορισμένα ενεργητικά στην γαλλική BNP Paribas, για να μείνει «ζωντανή», καθώς αντιμετώπισε δυσκολίες εξαιτίας της εξαγοράς της ολλανδικής ABN Amro.
ΔΑΝΙΑ:
Η κυβέρνηση ενέκρινε έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης, που περιλαμβάνει απεριόριστη εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων. Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 0,5 μον. στο 5,5%.
ΕΣΘΟΝΙΑ:
Η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε το εγγυημένο ποσό καταθέσεων στα 50.000 ευρώ, ευθυγραμμιζόμενη με την υπόλοιπη Ε.Ε.
ΓΑΛΛΙΑ:
Θέλει να μειώσει τους φόρους, να φέρει ελαστικότητα στην αγορά εργασίας και να ελέγχει τα συνδικάτα. Ο πρόεδρος του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου Caisse d'Epargne παραιτήθηκε εξαιτίας ζημιας 600 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της παγκόσμιας κρίσης. Θα φύγει χωρίς αποζημίωση.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ:
Το κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο οικονομικής διάσωσης ύψους 500 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει ταμείο το οποίο θα διαθέσει 400 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις διατραπεζικών δανείων και 80 δισ. ευρώ για την εξαγορά μεριδίων σε προβληματικές τράπεζες. Η κυβέρνηση παρενέβη στις 6 Οκτωβρίου για να αποτρέψει τη ν κατάρρευση του δεύτερου μεγαλύτερου οίκου πίστωσης εμπορικών ακινήτων, Hypo Real Estate. Εχει εγγυηθεί πλήρως για όλες τις ιδιωτικές τραπεζικές καταθέσεις.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ:
Στις 28/10 το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η Παγκόσμια Τράπεζα επέδωσαν έκτακτο πακέτο σωτηρίας ύψους 25 δισ. δολαρίων στη χώρα. Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά τρεις ποσοστιαίες3 μονάδες για να συγκρατήσει την κάθετη πτώση του φιορινιού και τα τραπεζικά επιτόκια ανήλθαν στο 11,5%. Οι επενδυτές αποτραβήχτηκαν από τα ενεργητικά του εθνικού νομίσματος εξαιτίας ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα.
ΙΣΛΑΝΔΙΑ:
Η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στις 28/10 σε αύξηση του βασικού επιτοκίου από 12% σε 18% στο πλαίσιο συμφωνίας δανεισμού από το ΔΝΤ, ύψους 2,1 δισ. δολ. Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί 4 δισ. δολ. επιπλέον και προσέγγισε την ΕΚΤ και την Federal Reserve για βοήθεια, καθώς και τους Σκανδιναβούς γείτονές της. Οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για μεγάλο δάνειο, είχαν ήδη καταρρεύσει. Η Ισλανδία έχει προχωρήσει σε εθνικοποίηση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της, Landsbanki, Kaupthing και Glitnir.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ:
Ηταν η πρώτη κυβέρνηση που εγγυήθηκε τις καταθέσεις των πολιτών, με εγγύηση όλων των τραπεζικών καταθέσεων, μετοχών και ομολόγων στις έξι μεγάλες τράπεζες, επί δύο χρόνια.
ΙΤΑΛΙΑ:
Ο υπ. Οικονομικών Giulio Tremonti δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει «όσα χρειαστούν» για να στηρίξει τους τραπεζικούς οίκους της χώρας. Η Κεντρική Τράπεζα ενεργοποίησε πρόσκαιρο μηχανισμό swap ομολόγων ύψους 40 δισ. ευρώ με ιταλικά τραπεζικά χρέη. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αγοράσει μερίδια σε τράπεζες που καταρρέουν και ότι θα προχωρήσει σε εγγύηση των καταθέσεων ύψους έως 103.000 ευρώ, εάν χρειαστεί.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ:
Ενεση κεφαλαίου 3 δισ. ευρώ στην ασφαλιστική Aegon και, νωρίτερα, 10 δισ. ευρώ στην ING. Η κυβέρνηση διαθέτει επίσης πακέτο 200 δισ. ευρώ σε τραπεζικές δανείων των ολλανδικών τραπεζών.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ:
Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε στις 29/10 τα επιτόκια κατά 0,5 μον. στο 4,75%.
ΠΟΛΩΝΙΑ:
Η κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες για πρόσβαση στο πακέτο οικονομικής διάσωσης της ευρωζώνης και η κεντρική τράπεζα ετοιμάζει «πακέτο» αναστήλωσης της εμπιστσύνης στις τράπεζες.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:
Εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων και πακέτο χρηματοοικονομικής στήριξης 20 δισ. ευρώ για την ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο.
ΡΩΣΙΑ:
Το κοινοβούλιο ενέκρινε ρύθμιση με την οποία διατίθενται 1,3 τρισ. ρούβλια (50 δισ. δολ.) στην κρατική Bank for Development and Foreign Economic Activities (Vnesheconombank) για την αποπληρωμή ή εξυπηρέτηση των δανείων των ρωσικών τραπεζών στο εξωτερικό. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Dmitry Medvedev ανακοίνωσε μακροπρόθεσμη βοήθεια 950 δισ. ρουβλίων (36,4 δισ. δολ.) προς τις τράπεζες.
ΙΣΠΑΝΙΑ:
Ο πρωθυπουργός Jose Luis Rodriguez Zapatero ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι η κυβέρνηση παρακαταθέτει 100 δισ. ευρώ (134 δισ. δολ.) για την εγγύηση διατραπεζικών δανείων έως το τέλος 2008. Τόνισε ωστόσο, ότι δεν θα ληφθούν μέτρα επανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, διότι αυτές «δεν έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας.»
Στις 10/10 δημιουργήθηκε ταμείο 30 δισ. ευρώ (40 δισ. δολ.) για την εξαγορά ενεργητικών ισπανικών τραπεζών και «ξεπάγωμα» πιστώσεων. Λίγες ημέρες αργότερα, το όριο εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων αυξήθηκε στα 100.000 ευρώ από 20.000 ευρώ.
ΣΟΥΗΔΙΑ:
Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στο 3,75% -η δεύτερη μείωση σε δύο εβδομάδες- και δήλωσε ότι προγραμματίζει περαιτέρω μειώσεις. Η κυβέρνηση έχει εγγυηθεί για νέες μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις τραπεζών έως 1,5 τρισ. κορόνες (205 δισ. δολ.). Εχει επίσης συστήσει ταμείο με 15 δισ. κορόνες για την περίπτωση που χρειαστεί έκτακτα κεφάλαια κάποια τράπεζα.
ΕΛΒΕΤΙΑ:
Η Ελβετία έχει λάβει μέτρα ενίσχυσης της ισχυρότερης τράπεζάς της, UBS, δίνοντάς της 6 δισ. ελβετικά φράγκα (5,3 δισ. δολ.) σε αντάλλαγμα για μερίδιο 9,3%. Η τράπεζα έχει επίσης την δυνατότητα να μεταφέρει έως 60 δισ. δολ. «τοξικών» ενεργητικών σε κεφάλαιο που στηρίζει η ελβετική Κεντρική Τράπεζα. Η κυβέρνηση προσέφερε βοήθεια και στην Credit Suisse, αλλά η τράπεζα κατόρθωσε αντ’αυτής της βοήθειας να συγκεντρώσει 10 δισ. φράγκα από διεθνείς επενδυτές.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ:
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 13/10 ότι θα διοχετεύσει κεφάλαια 37 δισ. στερλίνες (64 δισ. δολ.) σε τρεις μεγάλες τράπεζες. Η Royal Bank of Scotland λαμβάνει 20 δισ. στερλίνες, η HBOS και η Lloyds TSB 17 δισ. στερλίνες, ενώ η Barclays δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει και θα αναζητήσει από αλλού 6,5 δισ. στερλίνες.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ:
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε δάνειο 16,5 δισ. δολ. το οποίο όμως για να εγκριθεί θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο, που παραμένει –δυστυχώς- διαιρεμένο, όχι μόνο για την πίστωση του ΔΝΤ, αλλά και για άλλα μέτρα όπως η ίδρυση ταμείου διάσωσης των τραπεζών.
ΗΠΑ:
Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την ταχεία ανάπτυξη των 700 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνονται στο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού κλάδου. Εχει επίσης ανακοινώσει σχέδιο διοχέτευσης 250 δισ. δολ. σε πολλές τράπεζες της χώρας, μεταξύ των οποίων JP Morgan Chase, Goldman Sachs και Bank of New York Mellon Corp.
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις Τράπεζες της Βρετανίας, του Καναδά, της Ελβετίας και άλλων κορυφαίων ιδρυμάτων, προχώρησαν συντονισμένα σε μεγάλη μείωση των επιτοκίων 8 Οκτωβρίου για να βοηθήσουν στην εκτόνωση της κρίσης. Η αμερικανική Fed προχώρησε σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου του δολαρίου κατά 0,5 μονάδες στην τακτική συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
ΚΑΝΑΔΑΣ:
Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδες στο 2,25%. Ηταν η δεύτερη μείωση σε ένα μήνα, καθώς η Bank of Canada είχε συμμετάσχει στις 8 Οκτωβρίου στην συντονισμένη μείωση των επιτοκίων στην οποία προχώρησαν αιφνιδίως όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Στις 10/10, η κυβέρνηση ανακοίνωσε συμφωνία asset-swaps 25 δισ. δολ. Καναδά (21 δισ. δολ.) με τις μεγάλες τράπεζες της χώρας.
ΚΙΝΑ:
Στις 29 Οκτωβρίου, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 6,93% από 6,66%. Ηταν η τρίτη μείωση των επιτοκίων σε έξι εβδομάδες.
ΙΑΠΩΝΙΑ:
Στις 30/10, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Taro Aso. ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικού προγράμματος συνολικής αξίας 30 τρισ. γεν (300 δισ. δολαρίων) προς στήριξη της οικονομίας, που περιλαμβάνει δάνεια και πιστωτικές γραμμές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και παροχή βοήθειας ύψους 2 τρισ. γεν (20 δισ. δολαρίων) προς τα νοικοκυριά. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εκτιμάται ότι θα προχωρήσει την τελευταία ημέρα του μήνα σε μείωση του, εξαιρετικά χαμηλού ήδη, επιτοκίου του γεν.
Πηγή : Euro2day
-
Ο ασθενής κορονοφορέας της λογικής
-
Η ιδεολογική φαντασίωση των τεχνοκρατικών κοινωνιών μας είναι πως οι
δημόσιες αποφάσεις παίρνονται με γνώμονα την επιστημονική γνώση. Γι’αυτή τη
γνώση έχει...
Πριν από 4 χρόνια